Europeisk litteratur är dagens tema och nu tänkte jag presentera fem favoritböcker som alla är skrivna av europeiska män, i eller utanför EU. Det är lite blandat, nobelpristagare, klassiker och andra favoriter.
Sverige
Utvandrarserien av Vilhelm Moberg var min första stora läsupplevelse. Jag tror att jag började läsa serien på ren trots. Vi skrev om Moberg i skolan och jag tyckte serien verkade så spännande. Min morfar hade den och jag frågade om han och mormor kunde ta med dem till mig. Mormors kommentar när de fyra förhållandevis tjocka böckerna låg framför mig på min fjortonårsdag var: ”Du måste nog skumma en hel del om du ska komma igenom de där.” Jag skummade inte, jag älskade dem!
Portugal
En annan stor läsupplevelse är José Saramagos Blindheten. Den handlar om att vara seende i ett samhälle där alla blivit blinda. Jag tyckte att idén var otroligt fascinerande och bara den boken gör Saramago en mycket värdig nobelpristagare i litteratur.
Tyskland
Jag måste ta med boken Hjältar som vi (Helden wie wir) av Thomas Brussig. Det var den första boken jag frivilligt läste på tyska. Vi läste om den på Göteborgs universitet i Tyska A och jag tyckte den verkade för rolig för att inte läsa. En kille med rätt så låg intelligensnivå tror att muren rasar för att han visar sin (pga medicin) tillfälligt stora kuk.
Finland
Kollektivt självmord av Arto Paasilinna var en otroligt rolig bok, namnet till trots. Läste den någon gång på nittiotalet och älskade den. Den är en sådan där pocketbok som alltid överlever utrensningar i bokhyllan.
Ryssland
En kompis till mig hävdade att jag måste läsa Brott och straff av Fjodor Dostojevskij för att den var feministisk. Det satt hårt inne, men jag måste nog erkänna att hon har en poäng. Boken finns recenserad här och det feministiska är att Raskolnikov mördar för pengar, vilket såklart är förkastligt, men orsaken är att han inte vill att systern ska behöva gifta sig med en idiot för att överleva. Sedan tar han sig själv an den prostituerade Sonia och räddar henne fån gatan. Det finns helt klart en tanke här att kvinnor är ofria.
2 kommentarer
Anna Branting som var litteratur och teaterkritiker blev mycket förtjust i Dostojevskij på grund av hur han skildrade kvinnor.
Tolstoj som då var väldigt känd beskrev hon som en officer som bara tycker kvinnor är bra om de är vackra och unga.
Författare
Intressant!