Jag efterlyste tidigare i år böcker om kvinnor och idrott och fick tips om forskaren Helena Tolvheds nyutkomna bok På damsidan (Makadam förlag). Boken har undertiteln Femininet, motstånd och makt i svensk idrott 1920-1990.
Tolvhed går igenom den svenska idrottshistorien för kvinnor och gör ett antal nertramp som hon tittar extra på. Bland annat får vi läsa om den feministiska idrottsrörelsen som startade på 20-talet, där det uttalade syftet var separatistiskt för att få fler kvinnor att idrotta. De höll på till 30-talets mitt. Enligt Tolved har denna organisation tidigare aldrig uppmärksammats från forskarhåll. Vidare tittar hon på handbollen, en sport som tidigt tillät kvinnor att träna och spela. Hon skriver också om Ewy Rosqvist, en rallystjärna på 60-talet som gärna spelade på sin sexualitet i intervjuer och på bild. På slutet för hon en diskussion om genus och kön och behovet av att kvinnliga idrottsmän faktiskt är kvinnliga (fortfarande än idag).
Det är svårt att göra någon större och djupare analys inom ramen för den längd recensioner jag brukar skriva har. Boken är mångbottnad och har flera intressanta infallsvinklar och jag ska inte gå igenom allt. Jag fastnade mest för bitarna om kvinnlighet och att samhället än idag inte klarar av kvinnliga idrottare som inte ser ut som kvinnor. Fallet Caster Semenya är väl ett ypperligt exempel på en hel värld som kräver könstest på en kvinna som inte faller inom ramen för hur en kvinna för se ut. Vad världen inte tänkte på efteråt var att Semenya faktiskt inte vann så mycket mer.
På damsidan är ett gediget verk, men det är också oerhört akademiskt och inte så lättläst. Jag kommer definitivt att läsa Tolvheds avhandling Nationen på spel inom ramen för mitt idrottsprojekt, men efterlyser fortfarande lite mer populärvetenskapliga texter.
1 ping
[…] På damsidan – Helena Tolvhed: Mycket bra om idrott och kön genom historien. På damsidan är en bra introduktion till hur kvinnor behandlats inom idrotten från 1920-1990. […]