Wassholm, Christina; Vi är Serbiens hjärta; 2008

Vi är Serbiens hjärtaFör snart ett år sedan skrev jag en recension i Tidningen NU om en bok om serbiska ungdomar. Då tyckte jag inte att den platsade i feministbiblioteket, och ärligt talat minns jag inte varför. Egentligen är den klockren. Den handlar om serbiska ungdomar som lever i subkulturer. De är queer, de är feminister och framförallt demokrater med önskan om att för leva sina liv som de vill. Här är recensionen jag skrev då:

Vi uppmanas inte att läsa boken – vi uppmanas att komma dit. Till Serbien alltså. I Christina Wassholms bok Vi är Serbiens hjärta får vi möta ett annat Serbien än det vi får höra om i svensk media. Och visst blir man sugen på att åka dit! De personer vi får lära känna i boken är på ett eller annat sätt engagerade för ett mer demokratiskt Serbien. De älskar alla sitt land, men de älskar inte sina makthavare. Queer-folk, feminister och liberaler, alla vill de kunna leva fritt i Serbien. Även om det har gått framåt så är det fortfarande så att poliser tittar på när homosexuella blir nerslagna. När man läser boken förstår man att det finns en vilja till förändring och framförallt så finns det ett annat sätt att se på Kosovofrågan. Jag uppmanar er att läsa boken – och åka till Serbien!

1 kommentar

2 pingar

    • belgradblog26 januari, 2011 kl. 07:39
    • Svara

    Men vad fint! Såg det här först nu. Tack för puff och recension!
    /Christina

  1. […] Min recension av boken kan du läsa här. […]

  2. […] sa till mig att en dag som denna borde jag lyfta upp en fantastiskt bra bok på min blogg. Det är Vi är Serbiens hjärta Christina Wassholm. Den boken handlar bland annat om homosexuella i Belgrad. Ett smakprov ur […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.