Veckans WTF??

Först var det Genusfotografen som uppmärksammar oss på hur kvinnor framställs i media. Här ser ni Louise Johansson från Mästerkocken som med porriga bilder får illustrera reportaget om hennes liv som kock. Hon får dessutom frågor om hennes pojkvän är avundsjuk på hennes framgångar. Jag skrev med om det häör.

Sedan uppmärksammar @ACGunnarson oss på Twitter om Bygglov-Matte som tycker att jämställdheten har gått för långt. Här kan ni läsa om hur han för tidningen Mama beskriver sitt ojämställda förhållande och förklarar det med att ”män och kvinnor har olika roller” och att ”i Sverige har man dragit jämställdheten för långt”. Dessutom menar han att ”man inte ska lägga om hela sitt liv för att man har fått barn” vilket vi nog måste förmoda att hans flickvän har tvingats göra eftersom fadern till barnet jobbar extremt mycket.

Dagens WTF är en artikel i Blekinge läns tidning där världens bästa jobb presenteras. Programledare? Djurskötare? Reseledare? Nej, världens bästa jobb är ett jobb där man får tafsa på kvinnor hela dagen lång. Vakter på festivaler har detta ärofyllda uppdrag. Till journalisten Catharina Loosme säger  festivalvakten David Andersson att det är ett bra jobb, men nackdelen är att ”även om det kommer en extra het tjej som vill passera har han oftast inte tid att känna lite extra”. Catharina Loosme återger detta okommenterat i artikeln.

Efter att jag länk till genusfotografen häromdagen fick jag frågor om jag inte tyckte att det var kvinnors ansvar att inte ställa upp på sexistiska bilder. Och jo, det är klart att vi har ett ansvar att inte ställa upp på allt. Men journalister och fotografer och tidningsmakare har också ett ansvar för hur saker presenteras. När idén kommer upp på ett möte på Blekinge Läns Tidning att man borde ta in en notis om vakter som får tafsa på tjejer i jobbet, borde någon dra i handbromsen. Framprovocerade sexistiska uttalanden bör inte få plats i vår tidning okommenterat, borde i alla fall chefredaktören tänka. Återigen, David Andersson har ett ansvar för hur han uttrycker sig, men jag gissar att han varken är mediatränad eller uttalar sig i media särskilt ofta och därför har svårt att föreställa sig hur hans snack med journalisten ska gestaltas i tidningen. Möjligheten finns också att han sa det på skämt. Att artikeln skrevs och publicerades är helt och håller journalistens och chefredaktörens ansvar.

5 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Det där om David Andersson och att han inte är medietränad: Det kan ju lika gärna ha varit journalisten som ställde en ledande fråga -typ ”om det kommer en snygg tjej -känner ni då lite extra?” och Andersson försökte ”mildra” det hela genom att svara undvikande att ”det har vi inte tid med”. Vem vet?

    Det framkommer ju inte heller klart VARFÖR de tycker att det är världens bästa jobb. Det kanske är för att de får jobba ute, träffa folk, borde kunna höra musiken och se artister under arbetstid etc.

    1. Precis! Det är ju faktiskt journalisten som insinuerar mest och det är ju inte alls säkert att David är den som initierat ett samtal om världens bästa jobb.

  2. Just diskussionen kring detta med om ifall det inte är upp till kvinnorna att säga nej till sexistiska och objektifierande foton är att man då riskerar att skuldbelägga individen för hur strukturen ser ut. Det är lite likt resonemanget att ”det är väl upp till var och en att hitta en jämställd partner” – då bortser man ifrån att det är ett strukturellt problem som inte kan lösas på individnivå. Så tänker jag i alla fall.

    1. Jag håller med dig till viss del. jag tycker att man har ett ansvar att inte gå med på vad som helst, men sedan tror jag inte att det är möjligt för alla att överblicka vad man har gått med på. Jag tror inte för en sekund att Louise visste att bilden när hon dricker vatten skulle bli så sexualiserad. Och självklart finns det ett strukturellt problem som man inte kan bortse från.

  3. media, är det dagstidningar det? Inte många kvinnor där… knappt ens i sportsidorna.

  1. […] demokratividrigt nedtryckande av demonstration i Frankfurt. Sedan tycker jag ni ska gå vidare till Hanna Lagers inlägg på Feministbiblioteket som bland annat tar upp en tidningartikel där drömjobbet beskrivs som att få tafsa på kvinnor […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.