Bokbloggsjerka v 23

Veckans fråga på Annikas litteratur- och kulturblogg:

Om du hade möjlighet att byta plats med en av dina favoritkaraktärer, vem skulle det i så fall vara?

Eftersom detta är en feministisk blogg med fokus på kvinnolitteratur, så vill jag så ofta som möjligt svara utifrån böcker som jag recenserat här. Dock är de för det mesta av en sådan karaktär att det inte vore så kul att byta plats med huvudpersonen. Jag vill inte bli misshandlad, leva i en ojämställd relation eller byta med någon som levde för länge sedan i ett helt annat samhälle. Därför tänker jag tolka frågan något annorlunda och lyfta fram två böcker där jag skulle vilja byta med huvudkaraktärerna en stund, just för att få möjlighet att uppleva en viss era. Den ena speglar rösträttsrörelsen och den tidiga kvinnokampen i början av förra seklet i Sverige, och den andra den amerikanska kvinnorörelsen på 70-talet.

Pennskaftet av Elin Wägner: Pennskaftet, som var ett smeknamn/öknamn på journalister i början på 1900-talet, är en kvinna som vägrar leva efter samhällets normer. Hon är en rösträttskvinna och inte nog med det, hon förespråkar också fritt sex före äktenskapet. Hon träffar en man, men även om hon är kär i honom så vill hon bara ha honom om han kan tänka sig henne som både politiker, yrkeskvinna och utan att vara gift. Jag skulle vilja byta med Pennskaftet för att få uppleva rösträttsrörelsen i Sverige runt 1910.

Kvinnorummet av Marilyn French: Mira är en kvinna som fastnat i ett dåligt äktenskap och trots att hon ville ha ett annat liv sitter hon i en förort med två barn och en man som kommer hem alltmer sällan, i takt med att hon blir alltmer trist att umgås med. Men till skillnad från många andra i samma situation, bryter hon med honom när han har varit otrogen och hon börjar plugga på universitetet. Där träffar hon feminister och engagerar sig i kvinnorörelsen. Jag skulle inte vilja byta med Mira och hennes misslyckade äktenskap, men jag skulle vilja känna kraften i att förstå att det går att stå på egna ben när samhället menar det motsatta och jag skulle vilja få uppleva den feministiska rörelsen på 70-talet i USA, där kvinnorna slogs mot hemmafrusystemet.

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Pennskaftet nämns i boken jag läser nu (Till offer åt Molok av Åsa Larsson). Konstigt sammanträffande 🙂

  Det hade faktiskt varit intressant att se den tiden med egna ögon. Ett kort tag.

  1. Vad kul! Jag älskar Åsa Larsson och har sett fram emot en ny bok från henne. Extra kul att min favoritbok nämns där 🙂

   1. Jag har kommit en tredjedel eller så in i boken och i denna finns det en historia som utspelar sig i Kiruna i början av 1900-talet. Den handlar om en lärarinna som flyttar till Kiruna och får ihop det med disponenten. Lärarinnan har bland annat Pennskaftet i sin bokskatt 🙂 Boken är riktigt bra än så länge.

   2. Det låter superspännande! Hur har Rebecka det med kärleken? Bättre hoppas jag 🙂

   3. Rebecka och kärleken… det skulle kunna vara en egen bok. Tyvärr har hon fortfarande ihop det med den där Måns, men polisen Krister är ju väldigt glad i henne 🙂

   4. Asch då, hon borde dumpa honom för polisen med en gång 😉

 2. Pennskaftet läste jag förra sommaren och blev uppriktigt överraskad över hur mycket jag uppskattade boken.

  1. Ja, visst är den bra!

 3. Jag har inte läst någon av böckerna, men det känns som om jag blir lite sugen på det. Det vore spännande att uppleva rörelser vid deras början.

  1. Det är två av mina absoluta favoriter så jag rekommenderar dem varmt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.