Vad är det som är så provocerande med genuspedagoger?

Igår kom miljöpartiet i Stockholm med ett förslag om att alla förskolor ska ha en genuspedagog. Jag som själv är liberal fick då se en massa hårda ord bland flera liberala kompisar i mitt Facebook-flöde. Och jag började fundera på varför det är så ohyggligt provocerade. Så läste jag den här krönikan i Aftonbladet av Rebecca Weidmo Uvell och så blev frågetecknen om möjligt ännu större. Tror folk att en genuspedagog ska komma hem till folk och övervaka familjelivet? Jag tror inte det, men det är så retoriken är. KD har också gått ut och sagt att de är emot för att föräldrar inte vill ha det. Jag vet många föräldrar som vill.

Pappa staten ska inte övervaka våra barn. Nej, det ska vi göra själva. Men alla som lämnar sina barn på förskolan måste kunna få en garanti på att det finns bra och utbildade pedagoger där. Förskolan är ingen förvarningsplats, det är ett ställe där barn ska växa och utvecklas. Självklar både bör och ska politiker ha åsikter om hur förskolorna drivs. Ja tycker att det är oerhört viktigt att det finns personal som säger ifrån om min son får skit för att han har rosa byxor på sig. Jag förutsätter att han får en skarp tillsägelse och att jag också får veta om han har slagit någon kompis och att detta inte viftas bort med att ”det är så killar är”. Jag tar för givet att alla leksaker är till för alla barn att leka med och att man inte får förtur till något för att man har ett visst kön. Många föräldrar och förskolepersonal har vittnat om att det inte har sett ut såhär. Läs gärna Kajsa Wahlströms bok om de iakttagelser personalen gjorde på förskolorna Björntomten och Tittmyran i Gävle.

Så länge barnen är i offentlighetens vård så måste det erbjudas en bra verksamhet. Det finns mycket som ingår i en pedagogs utbildning och att jämställdhetsarbete i förskolan ska vara så fruktansvärt kontroversiellt 2012 är fullkomligt obegripligt. Meningen är att våra barn ska växa upp till fria individer och ska få alla möjlighet att få tillgång till alla intressen, smaker och egenskaper. Barn ska inte få höra att något är bara för flickor eller bara för pojkar. Vad är det kontroversiella i det?

Och att jag alltid är bättre på att uppfostra mitt barn än ”staten”, tja, jag tror att det finns många saker som förskolan och skolan kan lära mitt barn som inte jag kan. Jag föraktar inte förskolepersonalens kunskaper om barn utan ser tvärtom fram emot att min son kan utvecklas både där och hemma. Jag och min man vet självklart vad som är bäst för vårt barn, men det innebär inte att vi alltid måste vara dem som tar hand om honom. De som inte vill att staten ska lägga sig i sina barns uppfostran kan varken ha barnen på förskolan eller i skolan.

Var tredje förskola når inte upp till skollagens jämställdhetsmål. Något brister då uppenbarligen i pedagogernas relation med barnen. Att efterfråga mer genusmedvetenhet borde därmed vara något självklart. Alla pedagoger borde ha som krav att de är utbildade att kunna se till att barnen behandlas jämställt.

Nej, jag fattar inte vad som är så upprörande. Förklara gärna någon.

Läs också Louise Persson som skriver bra om genuspedagogik idag.

22 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Rebecca Weidmo Uvell17 februari, 2012 kl. 01:03
  • Svara

  Trevligt att du skriver att du läst krönikan och ändå verkar du inte gjort det.

  Min fråga till Fridolin om tidsstudiemannen var inte bokstavlig, Hanna. Det var ett sätt att illustrera att ansvaret över att fostra våra barn till jämställda individer som får vara som man vill ligger på experterna, dvs vi föräldrar.

  Att din son inte ska bli mobbad för sina kläder behövs ingen ”specialutbildad” pedagog i ett politiskt konstruerat kvasivetenskapligt ämne, det gör personalen ändå. Och det tillåter inte du som förälder heller. Eller vice versa, dvs att din son mobbar någon.

  Men eftersom jag är liberal och gillar fria val ska förskolor få ha vilken profil de vill. Så kan du välja att din son får styras av en genuspedagog, vilka många anser att barnen inte ska exvis leka fritt och välja själva då valet ändå inte ä fritt. Och mina söner kommer bara få vara barn på ett dagis utan en skymt av ens en liten ”genuspedagog”.

  1. Eftersom vi inte kan vara med våra barn hela tiden så måste även den offentliga servicens som tar hand om våra barn verka för jämställdhet. Precis lika lite som jag accepterar rasistiska dagis så skulle jag acceptera förskolor som tycker att ojämställdhet är bra. Och för att garantera att barnen blir jämställt behandlade krävs det att man lägger in genus i utbildning ingen eller att man tar in specialutbildade pedagoger.

    • måsengås18 februari, 2012 kl. 12:52
    • Svara

    Det har alltid i alla tider varit jämställt. En person som har en feministisk tolkning på genus och jämställdhet är inte jämställt. För genus idag är till punkt och pricka en feministisk ideologi.
    Du kan inte förneka att genus idag går ut till största möjliga mån att ändra pojkar. Det är inte friskt. När man försöker ändra ett beteende som varken är inlärt eller skapat av föräldrar och som enbart är naturligt då blir ju helt groteskt. För vad är det som är så dåligt med pojkar menar du som du tycker borde ändra sig? Är det den där lilla grejen med att pojkar inte vill gå i rosa kläder eller vad?

    Att leksaker skulle vara paxade till ett visst kön är ju bara lögn, vi alla har gått på dagis och vi alla vet ju att så var det ju inte, långt ifrån. Istället var det den som kom först, vilket var både tjejer och killar och den fick leka med just den saken.

    Vad är så skrämmande med att inte ha en genuspedagoger så långt ögonen kan nå? Den som påstår att det är bra för ”jämställdheten” borde läsa på lite hur det ser ut på ett typiskt dagis

   1. Du och jag lever uppenbarligen inte i samma värld.

  • Jonte17 februari, 2012 kl. 01:09
  • Svara

  Problemet är väl att många genuspedagoger egentligen har som mål att pressa in barnen i en ny mall som är 50/50. Istället för att bara ta bort den gamla fåniga normen” pojkar leker med bilar, flickor med dockor” så sätter man en ny norm där pojkar och flickor leker exakt likadant. Att se till att vi behandlar pojkar och flickor lika och ser till att dom får prova på allt är en sak. Men sk kompensatorisk genspedagogik går ju ut på fortsatt särbehandling av kön, enligt den ska pojkar tränas att bli mer som flickor och tvärtom och det är här man börjar protestera. Det går väl emot hela det ursprungliga syftet? Tyvärr är det den genuspedagogiken som dom flesta förknippar med ordet genuspedagogik idag. Ta tex den berömde Ingemar Gens, i hans ögon är inte huvudproblemet att flickor och pojkar behandlas annorlunda, det är att dom ändå väljer att leka lite olika.

  Hur ställer du dig till kompensatorisk genuspedagogik och den här artikeln av Ingemar Gens?
  http://www.newsmill.se/node/36514

  1. Jag håller inte med om att genuspedagogik går ut på att det ska vara 50/50 överallt. Det är en antifeministisk myt. Jag håller med Gens i mycket av det han skriver, men är kanske något tveksam till könsuppdelad grupper.

    • Jonte18 februari, 2012 kl. 05:04
    • Svara

    Gens skriver själv att problemet med den fria leken är att barn väljer att leka för könsstereotypt. Han påstår också, helt på tvärs mot vetenskapen, att det inte finns några biologiska skillnader mellan pojkar och flickor som gör att dom väljer att leka på lite olika sätt. Tycker du att det är ett problem att pojkar och flickor väljer olika? Då är du inte liberal. Det är ett problem om flickor och pojkar behandlas och bemöts olika, inte att dom beter sig olika.

    Och jo, kompensatorisk går ut på att göra pojkar mer som flickor och tvärtom.

   1. Ingen lek är väl fri på dagis? Jag fick iaf inte leka cp-skadad på lekis när jag var liten. Förskolan är inte en förvaringsplats där barn ska få leka fritt. Det går ut på att lära barn saker och introducera nya saker. På er genusmotståndare tror att det handlar om helt fri eller helt styrd lek. Ska vi låta barn mobba varandra helt fritt också?

    Nej, det är inte tvärs emot vetenskapen att påstå att barn inte av naturen gillar olika saker. Det finns forskning som säger det ja, men det finns också forskning som stödjer Gens teori. Så ja, jag tycker att det är ett problem att pojkar och flickor UPPMUNTRAS att välja olika saker.

    Nej, kompensatorisk innebär att kompensera för de saker som flickor och pojkar UPPMUNTRAS till att vara och göra.

    • Jonte18 februari, 2012 kl. 07:15
    • Svara

    ”Ingen lek är väl fri på dagis? Jag fick iaf inte leka cp-skadad på lekis när jag var liten. Förskolan är inte en förvaringsplats där barn ska få leka fritt. Det går ut på att lära barn saker och introducera nya saker. På er genusmotståndare tror att det handlar om helt fri eller helt styrd lek. Ska vi låta barn mobba varandra helt fritt också?”

    Så du jämför fritt val av lek med mobbning? Goddag yxskaft. Vi pratar om att låta barn välja lek fritt, naturligtvis under vuxen uppsyn som avbryter om det börjar urarta. Du vill använda staten till hjälp för att påverka mäns och kvinnors livsval för att uppnå din utopi om 50/50. Det är DIN utopi, den delas inte av alla, min utopi är enbart att kvinnor och män ska slippa könsdiskriminering och få välja fritt. Din utopi är ett slutresultat, min utopi är ett fritt samhälle fritt från diskriminering pga kön, ras sexualitet mm. Att se resultatet som viktigare än liberala principer är helt emot allt vad liberalism innebär. Staten ska varken främja eller motverka könsnormativa livsval hos män och kvinnor. Den ska ställa sig neutral till det.

    ”Nej, kompensatorisk innebär att kompensera för de saker som flickor och pojkar UPPMUNTRAS till att vara och göra.”

    Jaså? Och ALLA föräldrar uppmanar sina söner att leka med bilar och döttrar med dockor? Gör du det själv? Skulle vi följa det resonemanget så kanske barn till genusmedvetna föräldrar borde uppmuntras att leka könsstereotypt istället? Hur vet du att alla pojkar uppmuntrats att leka traditionellt pojkaktigt och flickor flickaktigt? Är det för att dom trots alla genusprojekt fortsätter att göra det?

    ”Nej, det är inte tvärs emot vetenskapen att påstå att barn inte av naturen gillar olika saker.”

    Jo det är helt på tvärs emot vetenskapen. Det räcker med det här fanatiska förnekandet nu. Att det finns generella medfödda skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor är fakta. Bara ett fåtal extremister nekar till det idag. Frågan om hur stora skillnaderna är och hur mycket som styrs av biologi respektive kultur är däremot inte helt självklart. Det kan vi absolut fortsätta diskutera. Men att som Ingemar Gens påstå att det inte finns några medfödda skillnader som skulle ge avtryck i samhället är motbevisat flera gånger om. Han befinner sig på samma vetenskapliga nivå som kreationister. Visst finns det dom som överdriver skillnaderna och förnekar kulturens betydelse också. Men att helt förneka biologiska skillnader är precis lika vansinnigt.

   2. Jag vet inte om jag orkar mer. Vi har diskuterat förut och jag har alltid sett dig som vettig men om du ska fortsätta att lägga orden i munnen på mig så tänker jag inte bemöda mig med att svara. Jag strävar inte efter 50/50. Ok? Jag är inte Gens och håller inte med i allt han säger. Ok?

    Ja, mobbing är ett exempel på att den fria leken är begränsad i förskolan. Och ja, vi både du och jag, agerar olika när vi pratar med barn av olika kön. Jag jobbar varje dag med att kompensera för detta hemma genom att säga att min son är söt och klä honom i rosa. jag kan dock inte skydda honom från allt så det är viktigt att dagispersonalen är genusutbildad och inte, som du, tror att vi inte behandlar barn olika.

    Jag har inte förnekat att det finns skillnader mellan könen. Jag har förnekat att detta skulle spela roll i val av leksaker. Det finns det forskning på.

 1. Bra skrivet, Hanna.

  1. Tack!

  • Jonte18 februari, 2012 kl. 09:18
  • Svara

  ”Ja, mobbing är ett exempel på att den fria leken är begränsad i förskolan. ”

  Nu var det inte pga mobbning som Gens och många andra genuspedagoger vill stoppa den fria leken. Det är pga av att barnen då leker för könsstereotypt. Det är ingenting han hymlar med. Du kan tillåta barnen att leka fritt under uppsyn så att vuxna förhindrar mobbning.

  ”det är viktigt att dagispersonalen är genusutbildad och inte, som du, tror att vi inte behandlar barn olika.”

  Genuspedagogik som går ut på att göra personalen medvetna om fördomar och se till att dom bemöter flickor och pojkar lika och inte pressar dom till att bete sig könsstereotypt har jag inget emot. Tvärtom.

  Bara det att kompensatorisk genuspedagogik tvärtom går ut på att behandla flickor och pojkar just olika. Den typen genuspedagogiken som utvecklades av bland annat Ingemar Gens är vad folk förknippar med genuspedagogik idag. Jag har full förståelse för att folk blir provocerade av det.

  ”Jag har inte förnekat att det finns skillnader mellan könen. Jag har förnekat att detta skulle spela roll i val av leksaker. Det finns det forskning på.”

  Well skulle vara intressant att läsa den forskningen. Det finns nämligen gott om forskning som visar att hormonbalansen i fostervattnet spelar stor roll för om barn väljer att leka stereotypt pojkaktigt eller flickaktigt. Så att utgå från att kön skulle spela roll i val av leksaker är inte särskilt underbyggt och knappast något det råder vetenskaplig konsensus om.

  Här är lite forskning som säger emot den forskning du har läst…

  http://jcem.endojournals.org/content/87/11/5119.full.pdf

  https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:pYcmGKRdmMoJ:people.uncw.edu/hungerforda/Infancy/PDF/Prenatal%2520hormones%2520and%2520postnatal%2520socialization.pdf+cah+girls+play+boys&hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESh-IW0i6BXJ7dKV5hNPrgdXRMD2mGoDHxxlmEDAWn3HJsuBzshm6MsA-5Kf2DZKF1n9u0RGgCIIMps3ffgOERGdeEm9RLsb1KirCLltIeioD4EHT-q2VE3tHWxpp-1lgZ-iuWTi&sig=AHIEtbRqryjV4-ucv9N7W_BkUlQM2v3cqQ

  1. Men nu var det jag och inte Gens som skrev.

   Jag länkade till en bok i inlägget. Och jag vet att det finns massor av forskning som säger emot det jag skrev. Jag hoppas bara att du förstår att det finns massa forskning som säger emot det du länkar till. Precis som du själv skriver så vet vi inte hur mycket biologi resp kultur spelar in. Du tror biologin har större roll än vad jag tror. Det finns forskning som stödjer oss båda.

    • Jonte19 februari, 2012 kl. 04:05
    • Svara

    ”Precis som du själv skriver så vet vi inte hur mycket biologi resp kultur spelar in. ”

    Nej, och därför ska vi inte sträva efter ett visst utfall heller eftersom vi inte vet hur stort utfallet skulle bli om sociala faktorer tas bort. Därför är det dumt att formuleringen i skollagen lyder ”motverka traditionella könsroller” egentligen borde formuleringen vara ”skolan ska inte främja traditionella könsroller” dvs skolan ska förhålla sig neutral. Därmed inte sagt att det inte behövs förändring. Det är bra att göra personalen medveten om fördomar så vi behandlar barn utifrån individer och inte utifrån kön. Men kompensatorisk genuspedagogik är inget annat än social ingenjörskonst som staten under inga omständigheter ska ägna sig åt i ett liberalt samhälle.

    Tyvärr är det den formen av genuspedagogik som varit dominerande de senaste åren. Därför förstår jag folks skepsis mot genuspedagogik.

    ”Och jag vet att det finns massor av forskning som säger emot det jag skrev. Jag hoppas bara att du förstår att det finns massa forskning som säger emot det du länkar till.”

    Kan du länka lite sån forskning? Jag skriver inte detta som en utmaning utan för att jag är genuint intresserad av att läsa den. Har läst bland annat Cordelia Fine och tyckte boken var bra även om jag tycker att hon alldeles för lätt förklarar alla skillnader med förväntanseffekten.

   1. Du: Vi vet inte alltså ska vi inte göra något ifall könsrollerna skulle vara naturliga.

    Jag: Eftersom vi inte vet, måste vi utgå ifrån att alla är lika och intresse inte ligger i könet och därmed jobba hårt med att motverka fördomar och annat som ligger till grund för påverkan på barnen i traditionell riktning.

    Typ så.

    Nej, länkar få du leta efter själv. Du kan läsa boken Living Dolls av Natasha Wlater. Hon slår hål på de flesta undersökningar av biologisk natur.

    • Jonte21 februari, 2012 kl. 09:45
    • Svara

    ”Jag: Eftersom vi inte vet, måste vi utgå ifrån att alla är lika och intresse inte ligger i könet och därmed jobba hårt med att motverka fördomar och annat som ligger till grund för påverkan på barnen i traditionell riktning.”

    Sorry, vi VET att det finns generella skillnader mellan könen som också speglar val av lek. Att förneka det är LARV. Precis som det är LARV att förneka att kultur och förväntningar (ex förväntanseffekten) också spelar in. Hur stor del av skillnaderna som beror på kultur och biologi däremot vet vi inte. Så vi ska INTE utgå från att könen är exakt lika och låta staten ägna sig åt social ingenjörskonst eftersom vi vet helt säkert att så inte är fallet. Det är socialism. Vi ska bemöta och behandla barn utifrån individer och inte utifrån kön vilket jag absolut inte påstår att vi gör idag. Men kompensatorisk pedagogik är byggd på biofobi och en vilja att könen ska vara lika som vi inte har belägg för. Uppfostra din son kompensatoriskt om du vill men det är inget du ska tvinga på andras barn.

    Jag har inte sagt att vi inte ska göra nåt, vi ska föra in ett genusperspektiv i så mån att vi personalen ska uppmärksammas på omedvetna fördomar och se till att dom bemöter barn utifrån individ och inte kön. Kompensatorisk genuspedagogik däremot är social ingenjörskonst och socialism. Skrämmande att det finns liberala politiker som vill att staten ska ägna sig åt sånt.

   2. Larv får stå för dig. Nu orkar jag inte med detta mer. Jag har bättre saker att göra med min tid.

    • Jonte21 februari, 2012 kl. 07:42
    • Svara

    Fyfan vad klockren Federley var i Kvällsöppet igår! 🙂 Nu vet jag vem jag ska kryssa i nästa val. Så resonerar en sann liberal! Lyssna på honom och lär!

    1. Han är för delad föräldraförsäkring. Det vet du va?

    2. Men fy fan vilket översittarsnack. Vaddå lär? Jag har mina åsikter och han har sina (dock brukar vi ha liknande åsikter så jag måste nog kolla in kvällsöppet.

  • Jonte18 februari, 2012 kl. 09:50
  • Svara

  sorry,

  ”Så att utgå från att kön INTE skulle spela roll i val av leksaker”… skulle det naturligtvis stå ovan.

  Kort sagt, både biologi och kultur spelar roll. Det vet vi, det enda vi inte vet säkert är till vilken grad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.