Veckans feminist: Paula Rego

Paula Rego - Secrets & Stories

Kort fakta

  • Född 1935 i Lissabon.
  • Flyttade 1951 till England, där hon bor än idag.
  • 2009 invigdes Casa das Histórias Paula Rego, ett konstmuseum, i Cascais.

Paula Regos feministiska gärning

Paula Rego föddes i Portugal, som då var en diktatur. När hon skulle utbilda sig ville hennes far, som inte gillade regimen, att hon skulle åka till England. Där fanns det möjligheter som inte fanns i Portugal, menade han. Han hade förmodligen rätt och Paula fick gå på fina konstskolor och utvecklas både kreativt och intellektuellt.

Regos konst är feministisk och influerad av sitt hemland Portugal och gamla folksagor. Hon har gjort flera utställningar och bland dessa kan nämnas en om könsroller porträtterat genom sagor, en om abort inför Portugals folkomröstning 1998 och en om kvinnors som hundar (för att hundar är kraftfulla och inte förtryckta).

Rödluvan och vargen av Paula Rego

Paula Rego har varit mycket engagerad i feministiska frågor och ovan nämnda abortlagstiftning är något som engagerat henne mycket. Hon var så upprörd över att landet inte då röstade för att tillåta abort och det var det som var bakgrunden till hennes målningar på temat. Idag är abort tillåtet i Portugal. Bilden ovan är en tolkning av Rödluvan och Vargen.

Rego är fortfarande verksam som konstnär och hon bor i London. Hon har tre barn, vara det yngsta gjort en film om henne. Hennes make och fadern till hennes barn är död sedan många år.

Paula Rego och jag

Jag läste om henne när jag skulle åka till Cascais på semester. Då fick jag veta att hon hade ett museum i staden. Det besökte jag och förstod då att hon var en engagerad feministisk konstnär som jag genast blev oerhört förtjust i. Stunden på hennes museum i Cascais blev en liten välbehövlig paus för mig mitt i en familjesemester med sammanlagt tre barn att underhålla. Nu återstår bara för mig att se filmen om henne som hennes son gjort. Den finns att se på nätet.

Verk om Paula Rego som jag läst och recenserat

Alfaro, Catarina (red); Paula Rego – Secrets & Stories; 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.