Vasaloppet och bilpremierna

Jag har som sagt varit sjuk och därför reagerar jag lite sent på saker. Som detta med att man får en bil om man åker på rekordtid i Vasaloppet om man är man, men inte kvinna. Nej, ska man vara kvinna och få en bil ska man åka på rekordtid i Tjejvasan. Det vansinniga i detta? Att jämställa ett nio mil långt skidlopp, med ett som är en tredjedel.

Jag har skrivit om det här med tjej-lopp tidigare på min förra blogg och just en Tjejklassiker har jag särskilt något emot. Jag förstår tanken då man en gång i tiden inför den som ett komplement till den stora klassikern, för att kvinnor då inte ansågs klara av samma saker som män. Idag vet vi bättre och då känns det mycket märkligt att kvinnor ska göra en tredjedel av det som krävs för En Svensk Klassiker och kunna kalla det en Tjejklassiker. Så länge folk vill göra en Tjejklassiker kommer det självklart inte att läggas ner, men det vore enkelt att ändra det till en miniklassiker. Då kan man välja mellan den riktiga klassikern, halvklassikern och miniklassikern. För att behålla att det bara saka vara tjejer kan man utöka miniklassikern så att den går vid två tillfällen, en för tjejer och en för killar. Som jag skrev i mitt inlägg om tjejklassikern tidigare så är det lite förnedrande mot kvinnor att det anses vara en klassiker att genomföra något som alla tanter och lagom motionerande kvinnor klarar. Dessutom är det diskriminerande att samma möjlighet inte finns för alla gubbar och otränade män som vill göra något lite lagom. Och vad man än anser om könsseparatistiska arrangemang så kommer man inte ifrån att Vasaloppet och En Svensk Klassiker är riktigt kraftprov. Tjejvasan och Tjejklassikern kan vem som helst klara.

Med andra ord tycker jag att det är mycket märkligt att det är det riktiga Vasaloppet som räknas för män och Tjejvasan som räknas för kvinnor. Nu har ju Volkswagen tagit till sig av kritiken och skänkt ytterligare en bil så att Vibeke Skofterund också får en för sitt fantastiska rekord. Det är ju i Vasaloppet som den verkliga prestationen mäts. Även för kvinnor.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Håller med. Borde ändra namnen.

 2. Åh, det där hade jag inte en aning om! Va sjukt egentligen.
  Jag ska springa Tjejmilen i år och egentligen skulle jag ju kunna hålla mig till Midnatssloppet som är lika långt. Men när jag förra gången såg mig omkring strax innan start och såg tusentals starka kvinnor runt omrkign gav det mig massor av inspiration då jag influeras så himla mycket av sådana!

  1. Jag är kluven till Tjejmilen. Har sprungit det själv några gånger. Man kan ju springa på tid om man vill och det är bra. Tycker betydligt mindre om Vårruset som bara är trams. Men å andra sidan ska man inte klanka ner på arrangörer som får så många människor att motionera, så jag är inte helt och hållet mot tjejlopp. Tycker däremot att alla borde får möjlighet att göra alla typer av klassiker. Och jag vänder mig emot kommentarer som ”killarna har Lidingöloppet och tjejerna har Tjemilen” som det stod i mina anmälningspapper till Tjejmilen en gång.

   Sedan är Midnattsloppet betydligt tuffare än Tjejmilen så du gör rätt i din prioritering. Se bara till att inte starta för långt bak. Många, nej ALLA, överskattar sin förmåga. Startar du i en grupp som ska springa på den tid du siktar på riskerar du att möta tanter med stavar (jag skojar inte!). Det är trist när man måste gå för att det är för mycket folk. Lycka till!

   1. Oj, det där med att Lidingöloppet är till killarna har jag inte sett. Hade också varit kluven då! Visst är Midnattsloppet mycket tuffare på många sett, men något år ska jag nog klara det med! 😉
    Sist startade jag alldeles för långt fram, men det berodde mycket på att gruppen var så enormt stor! Och ja, vårruset är mest bara trams!
    Har du funderingar på att springa något igen?
    Tack och kram

   2. Ja, jag längtar! Har inte sprungit sedan före graviditeten. Midnattsloppet springer jag nog igen, men utan ambitioner att göra en bra tid. Kanske satsar jag på Kungsholmen runt (finns en mil-variant där) eller Milspåret som går runt Djurgården. Hässelbyloppet är annars favoriten. Lagom varmt (oktober) lagom mycket folk och lagom platt.

    Kram och gonatt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.