Två nya böcker från Bonniers

Idag kom två böcker på posten. Det var från Albert Bonniers Förlag som vill att jag ska läsa och recensera två böcker med feministiskt tema. Jag är jättesugen på att läsa dem, i alla fall den ena.

Gbowee, Leymah – Tillsammans är vi starka: En av tre Nobels fredspristagare 2011 berättar om sitt liv och sin vision för fred och frihet i sitt land Liberia. Gbowee är 40 år och har kämpat för kvinnors rättigheter i Liberia sedan hon tog studenten 1989. Då flydde hon landet eftersom ett inbördeskrig bröt ut. När hon och hennes familj återvände var det till ett land i händerna på diktatorn Charles Taylor. Gbowee och andra kvinnors kamp ledde så småningom till att Taylor avgick och Ellen Johnson Sirleaf blev president.

Kielos, Katrine – Det enda könet: Kielos skriver om världsekonomin som är en man. Adam Smith sa att det är egenintresset som ställer middagen på bordet, men han glömde påpeka att hans mamma ställde fram den på bordet, står det på baksidan av boken. Intressant säger jag.

Jag ser fram emot att läsa om kvinnors kamp för fred och mänskliga rättigheter i Liberia och på ett plan ser jag också fram emot Kielos kritik mot den liberala ekonomin. Jag tror inte att jag och Kielos håller med varandra om så mycket när det kommer till ekonomiska frågor, men jag ser ändå fram emot att läsa vad hon har att säga om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.