Två manliga thailändska författare

Böcker från Thailand

Böcker från Thailand. Miss Bangkok har jag läst. Four reigns står på att-läsa-listan.

Jag har utmanat mig själv att läsa böcker med anknytning till Thailand eftersom vi åker dit på onsdag. Jag har fått tips om två manliga thailändska författare som jag haft för avsikt att läsa. Den ena fann jag på svenska på bibblan och den andra har jag fått av en vän som köpt den i Bangkok åt mig.

Rattawut Lapcharoensap har skrivit boken Sightseeing som kom ut på svenska för några år sedan. Det är en novellsamling som enligt baksidestexten ska ge en bild av ”ett annat Thailand än det vi känner igen från turistbroschyrernas paradisbilder”. Det är ju en ganska klyschig text kan jag tycka, för det är klart att thailändska författare inte skriver romaner om västerlänningars semester i Phuket. Jag tyckte mycket om boken. Alla noveller var välskrivna och fångade mitt intresse.

Kukrit Pramoj ska vara en av Thailands stora författare. Hans bok Four reigns handlar om en kvinna både i och utanför det kungliga palatset i Bangkok. Det låter verkligen spännande och det låter eventuellt som något för Feministbiblioteket, trots manlig författare. Men jag får aldrig tummen ur. Förlåt Rudi, som gett boken till mig, men det verkar aldrig vara tid för Four reigns. Det borde vara tid just i detta nu, men jag vet inte. Tar inte med den för att den är så tjock, men kanske läser den när jag kommer hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.