Två bra saker och två dåliga

Idag har varit är feministisk känslomässigt svajig dag för mig. Jag har läst och sett saker som jag blivit glad över och sedan har jag sett andra saker som gjort mig förbannad. Ena stunden kan jag tänka att det går framåt i världen när det kommer till jämställdhet, för att i nästa stund nästan tappa hoppet helt.

Jag börjar med det dåliga.

Igår läste jag en artikel i The Telegraph av ekonomen Thomas Pascoe om den svenska avdelningen av Toys r us och deras julkatalog där pojkar leker med dockor och flickor leker med leksakspistoler. Han menar att den svenska diskrimineringslagen har lett till en generation av förlorade kvinnor. Det känns rent ut sagt rätt egendomligt att konservativa män i England sitter och tycker till om en svensk leksakskatalog. Vart är världen på väg när ekonomer tycker att det är viktigt och får skriva i stora tidningar om hur fruktansvärt det är att ge sken av att pojkar borde leka med dockor?

Sedan hittar jag den här artikeln via kloka personer på Facebook. Det är författaren Suzanne Venker som skriver på Fox News, likt ekonomen Pascoe, att kvinnor förlorar på det rådande kriget mot könsroller. Varför? Jo, för att kvinnor vill gifta sig och män vill inte det längre. För att kvinnor inte längre är kvinnor. Så det så, dags att tänka om och bli mer ”kvinnlig” med andra ord!

Men då är det bra att någonting händer som känns lite bättre.

Vad sägs om marschen Walk a mile in her shoes i USA, som kommit till för att uppmärksamma sexuellt våld mot kvinnor? De menar att detta inte är enbart ett problem för kvinnor eftersom det drabbar även vänner, familj och jobbarkompisar. Fantastiskt att se dessa engagerade män går en dryg kilometer i högklackat för sakens skull.

Sedan blev jag glad över denna bild som spritts i sociala medier idag. Den bekräftar precis det jag tänker kring leksaker för barn. Den borde Thomas Pascoe ta sig en titt på!

2 kommentarer

    • S.1 december, 2012 kl. 03:24
    • Svara

    Men ”… since feminists first took to the streets in the 1970’s”. Så vet vi att den kvinnan inte har så mycket koll på det där med feminism öht.

    1. Helt sant. De brukar inte ha det de där biologisterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.