Törnqvist, Lena & Åkerström, Sture (red); Ingrid Vang Nyman; 2003

Ingrid Vang NymanIngrid Vang Nyman var illustratör och är mest känd för att ha gestaltat Pippi Långstrump. Hon gjorde även de första bilderna till Alla vi barn i Bullerbyn. Hon föddes i Danmark, men flyttade 1940 till Stockholm då hon gifte sig med Arne Nyman. De skilde sig fyra år senare men Ingrid Vang Nyman blev kvar i Sverige till 1954. Hon led av psykiska problem och valde att ta sitt liv 1959.

Boken om Vang Nymans illustrationer (som egentligen är en utställningskatalog) består av ett antal texter om henne och hennes verk. Hon tecknade inte bara för Astrid Lindgren, utan gjorde andra serier och illustrationer. Bland annat har hon tecknat en barnbok åt nobelpristagaren Pearl Buck. Hennes favoritmotiv var barn från andra kulturer och hon har tecknat såväl asiatiska som inuitiska barn. Eftersom hennes karriär var så kort finns lite material sparat för att kunna fastställa hur hon arbetade med sina illustrationer, men vi får i alla fall en inblick i hur hennes arbete har kunnat se ut.

Jag hade stor behållning av boken och det var intressant att läsa om den person vars teckningar jag sett så många gånger, men som jag inte ens visste hur hon såg ut. Hennes teckningar är tuffa och detaljrika och inte lika idylliska som hennes efterträdare Ilon Wiklands. Jag tycker att hon har gett mycket liv åt Pippi och barnen i Bullerbyn och det är hennes versionerna som jag hade bokhyllan som barn.

Se utställningen på Millesgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.