Recension: Jayan, Aravind; Tonårspar har kul på allmän plats; 2022

Tonårspar har kul på allmän platsPå bokmässan lyssnade jag på Aravind Jayan från Indien som pratade om sex och skam i sociala medier och sin bok Tonårspar har kul på allmän plats. Boken är utgiven på svenska på Natur och kultur och trots den lite oroliga titeln hade jag helt missat denna nya bok. Jag blev sugen på den efter bokmässan för att den verkade handla om Indien och konservativa strukturer som fortfarande finns kvar.

En pojke i en liten stad i Indien försöker leva upp till sina föräldrars krav på utbildning och bra jobb. Hans äldre bror har inte helt lyckats med detta, så pressen har ökat. Då händer det något som drar skam över familjen, en film börjar spridas i sociala medier där den äldre brodern och hans flickvän har sex. Det tar inte lång tid innan föräldrarna upptäcker detta och kastar ut sin son.

Brodern och hans flickvän är av det modernare slaget och skäms inte över det de gjort. Deras föräldrar och brodern vädjar till dem att lösa det hela och när flickvännens föräldrar fåt nys om filmen får de för sig att paret måste gifta sig. Den yngre brodern, tillika berättarjaget, förstår inte varför paret inte bara gifter sig så att han kan leva sitt liv som vanligt. De är ju ändå kära.

Berättarjaget i Tonårspar har kul på allmän plats verkar vara på broderns sida, men ju mer vi läser förstår vi att han nog mest är på sin egen sida. Tonårsparet, som nu är över 20, har en modern syn på sig själva och sin sexualitet och vill inte rätta in sig efter föräldrarna och samhällets normer. Den yngre brodern vill på sätt och vis vara som dem, men tycker ändå att de borde anpassa sig.

Det var en mycket spännande bok där jag skiftade lojalitet ett par gånger. De konservativa föräldrarna har man kanske inte så mycket till över för, men både bröderna har något väldigt osympatiskt över sig, så vem man håller på där är inte en självklarhet. När vi nått slutet vet jag i alla fall vem jag håller på, men jag tänker såklart inte avslöja vem.

Tonårspar har kul på allmän plats är en bok som visar hur det gamla och nya Indien möts och vilka problem det skapar för både gamla och unga. Ett samhälle som bygger mycket på familjens heder fåt bara förlorade när någon vill bryta sig loss från normerna. I det här fallet handlar det också om yttre skandaler och hur man tar kontroll över sin egen historia. Författaren är en man och huvudpersonerna är män, men boken behandlar en ny mansroll och nya moderna värderingar i et t konservativt land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.