Recension: Qarabaghi, Mina; The pair of purple shoes; 2017

The pair of purple shoesJag efterlyste tips på ”stan”-litteratur häromveckan och menade då inte Afghanistan. Men så gick jag in på min Kindelapp som jag inte tagit hand om på länge. Där hittade jag en afghansk kortroman, The pair of purple shoes av Mina Qarabaghi. Författaren föddes 1992 i Kabul, men bor i dag i Frankrike. Så här kommer således en recension av en bok från Afghanistan!

Vareena bor i Kabul där stämningen börjar förändras. Flickors liv beskärs allt mer och en dag har talibanerna tagit över. Vareenas familj lyckas fly till Pakistan där de bor i många år innan fadern som varit i kriget hör av sig från Tyskland. När de kommer till Tyskland förändras allt. Då är Vareena bara en liten hora som hotar med att förstöra familjens heder. Samtidigt lever Amiee i Paris och förlorar sin mamma som barn. Två flickor, så otroligt olika, men också saker gemenast. Som ett par lila skor.

Det var en mycket fin berättelse om en ung kvinnas flykt och anpassning till ett västerländskt samhälle samtidigt som familjen inte hänger med. Jag gillade den lite metaforiska berättarstilen och de lila skorna som fick bli symboler för något friare som fanns förut. Kopplingen till den franska flickan var inte helt klar och det var lite oklart vad författaren ville skildra här. Kanske att de levde så totalt olika liv. Det var olika, men ändå lika, men poängen förlorades lite.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.