Tematrio v 6 – Crossover

Idag var tematrion lite klurig. Lyran ber oss nämna tre böcker som kan passa både vuxna och ungdomar (och alla däremellan). Det blir kanske lite annorlunda tolkning av mig, men här är i alla fall tre böcker som både barn/ungdomar och vuxna kan ha glädje av:

En liten kärlekssång av Michelle Magorian: Den här boken är nog precis det Lyran efterfrågar. Huvudpersonen Rose är ung och på väg in i vuxenlivet. Hon har evakuerats till engelska landsbygden under andra världskriget. Andra runtomkring henne är vuxna och vi får även följa deras öden. En typiskt crossoverbok skulle jag säga.

Anne på Grönkulla av Lucy Montgomery: Här är också en bok om en flickas uppväxt och där de andra vuxna också spelar en stor roll. Läser man fler böcker i serien så hinner Anne växa upp, gifta sig med sin Gilbert och få barn. Crossover?

Vem är var? av Stina Wirsén: En barnbok som vuxna väl inte har behållning av rent innehållsmässigt, men det är en bok som både barn och vuxna kan upptäcka tillsammans. En enkel berättelse med fantastiska illustrationer som den vuxne också kan njuta av och låta sin egen fantasi spinna vidare på.

9 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Anne på Grönkulla borde man kanske läsa om någon gång.

  1. Verkligen! Om jag ska vara riktigt, riktigt ärlig så kan det faktiskt vara så att jag aldrig har läst den. Jag vet med säkerhet att jag läst Anne växer upp och att jag inte kom igenom bok nummer tre. Filmen har jag dock sett många, många gånger.

   1. Jag gjorde ett ryck någon gång på 80-talet, när jag praktiserade på bibliotek, och läste hela serien. Innan dess var det mest spridda skurar 🙂

 2. Anne på Grönkulla- vad det var länge sen jag tänkte på henne. Jag läste dem när jag var rätt ung.

  1. Det gjorde väl vi alla 🙂 Jag såg dock filmen först och älskade den!

   1. Film? Som vanligt har jag missat att det finns en film.

   2. Va? Alla tiders bästa ungdomsfilm? Har även gått som TV-serie. Åh, blir sugen på att se den igen 🙂

 3. Ja Anne på Grönkulla är ju trevliga!

  1. Verkligen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.