Idag skulle Rosa Parks fyllt 100 år

Rosa ParksIdag skulle medborgarrättskämpen Rosa Parks fyllt 100 år. Ni vet alla hon som vägrade att resa sig på en buss för en vit passagerare, vilket ledde till rabalder och som så småningom till att svarta fick medborgerliga rättigheter. Ms Blog skriver idag om henne och menar att bilden av Rosa Parks som den blyga kvinnan som en dag bara fick nog, är aningen felaktig. Parks hade länge varit engagerad för svarta och kvinnors rättigheter och det råder inget tvivel om att hon var bestämd och fullt medveten gjorde den radikala handlingen som att sitta kvar innebar.

Efter Parks död upptäcktes en essä som hon skrivit. Där beskriver hon hur hon blev utsatt för ett våldtäktsförsök av sin vita granne och arbetsgivare. Hon har inte tagit upp detta i sin självbiografi, antagligen för att hon skämdes. Händelsen är förmodligen det som gjort att hon under hela sitt liv var engagerad mot sexuellt våld.

Efter hennes aktivistiska handling på bussen i staden Montgomery fortsatte hon i decennier att jobba för afroamerikanska kvinnors rättigheter.

Grattis på födelsedagen Rosa Parks!

2 pingar

  1. […] här är barnboken om Rosa Parks protest på bussen som blev startskottet för fler rättigheter för svarta i USA, utgiven på Alvina förlag. […]

  2. […] här är barnboken om Rosa Parks protest på bussen som blev startskottet för fler rättigheter för svarta i USA, utgiven på Alvina förlag. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.