Tematrio v 47 – bok vs film

Idag uppmanar Lyran oss att skriva lite om tre böcker som blivit filmade och som vi antingen tycker håller som film eller tvärt om. Jag har tre filmer som jag såg före jag läste böckerna och tycker mycket om:

Stolthet och fördom av Jane Austen: Jag såg TV-serien med Colin Firth som Mr Darcy och det går inte att inte älska den! Boken läste jag efteråt och den är också suveränt bra, men frågan är om den inte blev lite bättre när jag kunde förställa mig Firth komma upp blöt i håret från badet. Filmversionen med Keira Knightley i huvudrollen är inte på långa vägar lika bra. Den hade jag aldrig sett om det inte vore för en långflygning med få andra alternativ.

Stekta gröna tomater av Fannie Falgg: Jag tyckte mycket om båda. Boken och filmen slutar lite olika och utan av avslöja sig alltför mycket så antyder filmslutet saker som den som läst boken avfärdar direkt. Lite kul tycker jag, även om jag brukar vara rätt konservativ när det gäller filmatiseringar.

Fever Pitch av Nick Hornby: Här gillade jag faktiskt inte boken alls så mycket som filmen. Det var andra filmen jag såg med Colin Firth i huvudrollen och man skulle kunna säga att rollen här är Mr Dacys raka motsats. Jag älskade filmen som handlade om ett fotbollsfan som träffar kärleken. Boken handlar bara om fotboll.

 

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Här var det inget som jag varken läst eller kikat på. Spännande med nya tips!

  1. Alltid kul med nya tips!

 2. Tv-serien med Jennifer Ehle och Colin Firth var bra men filmen med Kiera Knightley tyckte jag var lysande. Föredrar att se filmatiseringar av Austen framför att läsa henne.

  1. Kiera Knightley är alltid lysande, men det är inte den ”riktiga” Stolthet och fördom 😉

 3. Kul att någon mer har med Stekta gröna tomater 🙂

  1. Det är faktiskt en av mina favoritfilmer/böcker!

 4. Colin, Colin, ja, visst är han bra! Håller med dig om Fever Pitch, filmen var mycket bättre (host, Arsenalkalsonger, host) 🙂

  1. Jag är ändå en person som älskar fotboll, men lite romance är aldrig fel. Och nej, fotbollskalsonger är aldrig rätt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.