Tematrio v 39 – Norden!

Jag kan inte låta bli att dra på munnen. Nu vill Lyran att vi ska lista tre nordiska författare. Jag har verkligen inte legat på latsidan när det gäller nordisk läsning i sommar och att lista tre bra författare är ingen som helst match. Sofi Oksanen, Märta Tikkanen, Lise Nørgaard, Hanne-Vibeke Holst, Selma Lagerlöf och Karin Boye, de är alla nämna och inte glömda. Jag presenterar istället tre nordiska författare, alla kvinnor, som ni kanske inte har läst tidigare:

Vigdís Grímsdóttir, Island: Jag läste hennes bok Z-en kärlekshistoria och var mycket imponerad. Jag ska definitivt se till att läsa mer av henne.

Torborg Nederaas, Norge: Jag hade boken Av måneskinn gror det ingenting som kurslitteratur när jag läste Norska på universitetet. Mycket bra bok från 40-taltet om abortproblematiken.

Pia Juul, Danmark: Jag fick hennes nya diktsamling Radioteatern av Kabusa förlag och jag var kanske inte superimponerad, men Juul är en av Danmarks främsta poeter och hon sitter i Akademien. Jag måste erkänna att jag blev lite nyfiken på henne.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Nej, du har rätt, jag har inte läst någon av dessa!

  2. Vad roligt med tre intressanta nya författare (för mig nya…)

  3. Ingen av de tre sista har jag läst…däremot några av de du nämner längst upp. Intressant med nya författartips!

  4. Vad roligt att jag kunde ge lite nya tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.