Tematrio v 30 – Resor i litteraturen

Nu är jag tillfälligt hemma mellan alla sommarens resor och vad passar inte bättre då än att skriva om tre böcker där resor stått i centrum. Det ska helst vara äventyrliga resor och på ett eller annat sätt så är resorna i dessa böcker det:

1. Günter Grass – Blecktrumman. Efter min resa till Litauen och ett område där tyskar fördrivits från hus och hem efter andra världskriget,  vill jag berätta om en bok på det temat. Boken handlar om dvärgen Oskar som bor i tyska Danzig. Efter andra världskriget deporteras han och hans far till Frankfurt. Denna ofrivilliga, men dock äventyrliga, resa är inte bokens huvudtema, men Blecktrumman får ändå bli bok nummer ett i denna veckans tematrio.

2. Håkan Lindquist – Regn och åska. I Lindqvists ungdomsroman åker svenska Oskar på semester till Tallinn med sin mamma. Så äventyrligt är inte det, förren han träffar estniska Rein. De blir våldsamt förälskade och efter återkomsten till Sverige tjatar Oskar i flera veckor innan hans mamma ger med sig och betalar för ytterligare en resa till Tallinn för sonen. Den resan blir ännu mer äventyrlig när det kommer till sex och kärlek.

3. Moa Matthis – Feminister och pionjärer. Fyra upptäcksresande kvinnor: Aphra Behn som på 1600-talet reste till Surinam, Mary Kingsely som reste till Västafrika på 1800-talet, Isabelle Eberhardt som bosatte sig i Franska Algeriet vid sekelskiftet samt Karen Blixen som länge levde i Kenya. Kan det bli mer äventyrligt?

1 kommentar

  1. Spännande tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.