Tematrio v 27 – Amerikanska böcker

Feministisk litteraturkanon

USAs flaggaMånga av de böcker jag recenserar här är amerikanska och veckans utmaning från Lyran är därför inte så svår för mig. Men jag passar på att göra reklam för den feministiska litteraturkanonen som jag tog fram i våras med bland andra Ebba Witt-Brattström. Om någon nu mot förmodan att missat det, men upprepning är a och o i sådana här sammanhang 🙂

Rädd att flyga av Erica Jong: Den är mytomspunnen (i alla fall för den som läst Berts dagbok och fått veta att den inte handlar om flygplan, utan om S E X!) och det är lätt att få för sig att det bara en en bok om utlevande sex. Det är mycket mer en så, det är ett feministiskt manifest.

Purpurfärgen av Alice Walker: Black feminism är en viktig del av feminismen och det är en tidig gren som uppmärksammat intersektionalitet. När de vita feministerna bara riktade in sig på hemmafrusystemet, arbetade de svarta kvinnorna men var minst lika förtryckta. Purpurfärgen berättar en del av de svarta kvinnornas historia i USA.

Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman: Den här novellen från 1890 hade jag inte läst före vi utsåg kanonen och jag blev inte besviken när jag gjorde det. En kort och kärnfull novell om hur instängt livet kan vara i ett äktenskap och hur läkare och andra auktoriteter ser kvinnor som mindre vetande varelser och därför ställer fel diagnoser.

13 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Vilken bra och inspirerande tematrio! De två första har jag läst, men det var länge sedan. Novellen vill jag förstås läsa! Eftersom jag är en ganska ny läsare av din blogg så har jag inte uppmärksammat feministisk litteraturkanon. Ska läsa mer om den sen. Nu ska jag försöka samla mig och skriva min tematrio. Har redan bestämt vilka som ska ingå.

  1. Men så bra att jag upprepar mig då 🙂 Välkommen till min blogg! Jag ser fram emot att läsa din.

 2. Härligt med tips om en novell. Måste jag absolut läsa!

  1. Ja men såklart, novellvåg som det fortfarande är…? 🙂

 3. Intressanta tips!
  Rädd att flyga läste jag för många herrans år sedan.

  1. Den är bra och står sig än!

 4. Rädd att flyga har jag inte läst, men väl Fanny av samma författare, den tyckte jag mycket om.

  1. Åh, den har jag inte läst. Tack för tipset!

 5. Purpurfärgen såg jag för många år sedan och kan verkligen tänka mig att läsa den då jag minns att jag tyckte om filmen.

  1. Boken är, som så ofta annars också, mycket bättre än filmen! Och då är ju filmen jättebra.

 6. Har läst dom två första.Intressant att höra att du har varit med och tagit fram den feministiska litteraturkanonen, hade lyckats missa det. 🙂 Jag har haft Ebba Witt-Brattström som lärare men det var ganska länge sen….

 7. De två första läste jag som ung, de är kanonbra! Den sista är ny för mig, tack för tipset!

 8. Har inte läst någon av dessa. Har däremot sett Purpurfärgen på film och tyckte mycket om den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.