Tematrio v 25 – egenhändig trio: Island

Jag har börjat med att följa Lyras tematrio och den här veckan var det Italien. Efter mitt arbete med EM-böckerna kände jag att det var lite överflödigt. Sedan har jag tänkt att göra en trio om Island och ta det när de har nationaldag. Jag hade långt bak ni mitt huvud att deras nationaldag infaller den 17:e juli, men nu när jag tittade efter var det visst 17:e juni. Med andra ord har den redan varit och eftersom jag inte skriver om Italien så får det bli Island idag. Jag ger er tre Isländska författare/böcker som jag tycker mycket om.

Arnaldur Indriðason: Jag tycker mycket om denna kanske Islands mest kända deckarförfattare. Vissa böcker är inte lika bra som andra och Kvinna i grönt är den i särklass bästa. Jag tycker också om att han har gjort en serie i serien, fyra böcker där polisen Erlendur ska söka sina rötter. I den miniserien handlar första boken om försvinnanden, sedan handlar bok två och tre om var sitt mordfall som sammanfaller samtidigt och där vi får lära känna två andra poliser bättre. Den sista, som jag ser fram emot att läsa, ska handla om Erlendur, som själv är försvunnen, och som ska ta reda på vad som hände hanns bror som en gång försvann på fjället. Mycket isländsk natur i böckerna, vilket känns både eländigt och fantastiskt på samma gång.

Hallgrímur Helgason: När jag hade pluggat isländska var jag intresserad av att läsa ny isländsk litteratur och jag blev glad när jag sprang på boken 101 Reykjavik på Pocketshop. Det är nog en av de galnaste böcker jag läst och vansinnigt rolig. För att sammanfatta det galna kan jag säga att huvudpersonen gör sin mammas flickvän med barn. Boken kom på pocketbok 2000, men 1996 på isländska, och passade väl in i andan av böcker med lite halvgalna, halvt misslyckade män i huvudrollen (Fever Pitch och High Fidelity av Nick Hornby och Naiv Super av Erlend Loe bland annat). Jag har även sett filmen och den är lika galen och med fantastisk musik av Damon Albarn från Blur.

Vígdis Grímsdóttir: Jag har precis upptäckt henne och det var ett fantastiskt möte. Jag har länge letat efter bra kvinnliga författare på Island och jag är glad att jag bestämde mig för att leta lite mer och göra den här Norden-utmaningen, som den här trion faktiskt är en del av. Jag är definitivt sugen på att läsa fler böcker än Z som jag läste ut under midsommarhelgen och som är recenserad här. Fler böcker av henne finns tillgängliga på svenska till överkomliga priser på Adlibris ocvh Bokus.

1 ping

  1. […] och jag kompletterade med Danmark på den danska nationaldagen och har även skrivit om Island. Jag har Finland kvar och här kommer tre författare som jag läst från […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.