Tematrio v 20

Idag har jag bestämt mig för att haka på Lyrans tematrio. Jag kör ju bokbloggsjerka varje helg, men varför inte testa ytterligare en bokutmaning? Denna veckas teamatrio på Lyrans Noblesser:

Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.

Jag är svensk, alltså ska jag skriva om tre norska författare enligt instruktionerna och det är 17:e maj idag så det passar riktigt bra.

1. Anne Holt. Jag har skrivit om henne förut och vill slå ytterligare ett slag för henne. Böckerna om Hanne Wilhelmsen och Ingrid Johanne Wik är riktigt bra och det märks att Holt har koll på vad hon skriver. Min favorit har jag recenserat här, Presidentens val. Dessutom bör ni följa henne på Twitter.

2. Sigrid Undset. För den som har missat det kan jag berätta att jag tänker läsa alla nobelpristagare innan jag dör och just nu håller jag på att beta av tio om året. Undset läste jag när jag påbörjade projektet för några år sedan, mest för att hennes verk Kristin Lavransdotter passade bra in här. Det är ett gediget kvinnohistorisk verk, men mer kul att ha läst än att läsa.

3. Lars Saabye Christensen. Jag läste norska som en kvällskurs på universiteten 1997. På delkursen om norks litteratur stor Beatles, en bok om fyra norska killars uppväxt i Oslo. Jag tror att de var födda 1950, för jag vet att jag lånade den till min mamma som är född då och hon älskade också boken. Den slutar i vilket fall med EU-omröstningen i början på 70-talet. Jag älskade boken och jag köpte till och med fortsättningen Bly, när jag var i Norge några år efteråt. Den har jag aldrig läst och Halvbrodern står också oläst i bokhyllan. Det känns om att det är dags att läsa dem!

2 kommentarer

1 ping

  1. Undsets Jenny är ett intressant kvinnoporträtt som inte är lika mastigt.

    1. Intressant! Den kanske jag får ta mig en extra titt på!

  1. […] upp tre böcker eller tre författare på ett speciellt tema. Hon har frågat oss om svenska och norska böcker på respektive nationaldagar och jag kompletterade med Danmark på den danska nationaldagen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.