Svanholm, Lise; Damerne på Skagen; 2006

Damerne på SkagenPå Skagenmuséet köpte jag en bok om kvinnorna i kretsen runt målarna. Damerne på Skagen handlar om de kvinnor som målade, de som stod modeller och de som var gifta med målarna eller på annat sätt stod målarna nära. I denna bok får kvinnorna upprättelse. Det handlar mycket om P S Kröyer och Michael Ancher när man talar om Skagenmålarna, men här får både glömda och berömda kvinnor i Skagen plats.

Kapitlet om Anna Ancher är längst. Hon är ändå den mest berömda av de kvinnor som målade. Enligt Lise Svanholm var hon den första dansk som lyckades skildra en solstråle på duk. Hennes och Michaels dotter Helga Ancher var också målare, liksom Marie Kröyer, senare Maria Alfvén, och Oda Krogh. Både Krogh och Kröyer Alfvén levde ganska okonventionella liv. De lämnade både man och barn bakom sig för att leva med nya kärlekar, något som inte var helt accepterat i dåtidens Danmark.

Är du på Skagenmuséet eller är intresserad av Skagenmålarna tycker jag att du ska läsa Damerne på Skagen. Det är ett stycke dansk konsthistoria och den innehåller många fina porträtt av kvinnor.

Läs mer: Adlibris, Litteraturnu.dk

2 pingar

  1. […] Kommentarer « Svanholm, Lise; Damerne på Skagen; 2006 […]

  2. […] Creme Fraiche och Fräls oss ifrån kärleken. Jag har också läst om kvinnorna som hörde till Skagenmålarna. Nu ahr det kommit en film om makarna Krøyer, vilken jag ser fram emot att […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.