Jag är precis hemkommen från en minisemester i Skagen med min svärfamilj. Såklart gjorde jag feministiska observationer och jag ska försöka visa er dem i bilder. Vi började med ett besök på Skagenmålarnas museum.
Här är Anna Anchers mest kända verk. De föreställer delar av hennes hem samt hennes mor. Anna Ancher var gift med Michael Ancher som tillsammans med P S Kröyer var den mest kända av Skagenmålarna.
De flesta Skagenmålarna var män. Dock var motiven oftast kvinnor. Här ses Anna Ancher till vänster och Marie Kröyer till höger, porträtterade av sina respektive makar. Både Anna Ancher och Marie Kröyer var själva konstnärer och tillhörde Skagenmålarna. Även Anna och Michaels dotter Helga Ancher var en framstående konstnär.
Här bodde Anna och Michael Ancher. De var inga fattiglappar och hemmet var förmodligen mycket modernt för sin tid. Mycket typiskt var att Michaels ateljé var ett av husets största rum, medan Annas var betydligt mindre.
Man fick inte fota därinne, men här är fönstret som ni kan se avbildat på den första bilden. Annas ateljé hade två fönster, Michaels hade många. Vi tror att den trädgård som fönstret vetter mot och som jag står i, är samma som tavlan Hipp, hipp hurra! (P S Kröyer) är från (festen ska i alla fall vara från Anna och Michaels hem).
Sedan besökte vi Nallemuséet. Jag tycker att just nallar och gosedjur är de bästa leksakerna för barn. De är könsneutrala och barnen får själva utveckla personligheter åt sina vänner. På Nallemuséet kunde man hitta denna fantastiska nalleversion av Skagenmålaren Kröyers Hipp, hipp, hurra!
Vi besökte också Skagens stadsmuseum där man fick gå runt och titta på båtar och hus, som de såg ut förr. Skagen är ett fiskarsamhälle och stadens historia är också fiskeriets historia. Det var mycket manliga miljöer som skildrades i muséet, men det ni ser på bilden bakom mig och min gigantiska mage, är en fattig fiskarstuga från början av 1800-talet. Här bodde som flest mamma, pappa, sex barn och farfar (förutom detta rum, fanns ett litet kök och en vind där fiskeredskapen förvarades). Muséet visade även en mer välbärgad fiskarfamiljs hus och där var ytan betydligt större.
Det så berömda Skagenljuset lyste över Kattegatt på Grenen, Danmarks nordligaste punkt. Man förstår att Skagenmålarna var inspirerades av ljuset.
Här är jag längst ut på Grenen och blir blöt. Bakom mig kan man se Skageracks och Kattegatts vågor slå ihop. Detta är kanske inte speciellt feministiskt, men det var häftigt att se och jag är glad att jag var där igen, trots att vädret denna gång inte var på vår sida.
2 kommentarer
1 ping
Hej
Här kan jag också tipsa om “Skagens dotter, en roman om Helga Ancher”, där jag skriver om Helgas kamp för att bli konstnär, i skuggan av sina berömda föräldrar. Boken finns att köpa i alla nätbokhandlare.
Helga har ett spännande livsöde, kanske mest för att det har varit så anonymt att det blev en stor utmaning för mig att följa i hennes fotspår.
Tack för fin blogg!
Kerstin Svea Dahlén
Författare
Åh det låter spännande! Den vill jag verkligen läsa. Tack!
[…] Vi åkte till Skagen med Andreas familj. Här är vi på Skagenmuséet och jag beundrar Anna Anchers verk. Mycket trevlig resa som ni kan läsa mer om här. […]