Recension: Singhateh, Sally; Stories from Gambia; 2001

Stories from GambiaJag har letat länge efter litteratur från Gambia, men inte hittat mycket. Så dök jag på Sally Singhateh som är lika gammal som jag (född 1977) och Stories from Gambia fanns på Amazon i Kindle-format. Det är en liten skrift med tre berättelser från Gambia.

Det är en ungdomsbok med traditionella berättelser som alla slutar med en moralkaka. Det är föga upplyftande. Den fattiga flickan som fick kungen och halva kungariket visade sig vilja mörda honom och blev påkommen och utslängd. Kungen hittade aldrig någon annan att älska. Frågan är vad det skulle vara för moral i det. Enligt beskrivningen på Amazon ska det vara sedelärande historier från söder om Sahara, men jag förstod inte så mycket av vad som skulle vara just sedelärande. Lite mer sedelärande var det i och för sig i berättelsen om flickan som ville ha en vacker rävsvans och den växte fast i henne. Den som gapar efter mycket taget till en ny nivå.

Nja, detta var kanske inte det bästa jag läst på länge. Det var trevligt att läsa något från Gambia, men jag hade nog hoppats hitta något mer modernt. Sally Singhateh är en prisbelönt poet och jag ska försöka hitta någon poesi hon skrivit. Det ger förhoppningsvis mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.