Stéenhoff, Frida; Feminismens moral; 1903

Blott ett annat namn för ljus - tre texter av Frida StéenhoffFeminismens moral är egentligen ett föredrag som Stéenhoff höll i Sundsvall 1903. Texten ingår i en samlingsbok som heter Blott ett annat namn för ljus – tre texter av Frida Stéenhoff och har gett ut av Rosenlarv förlag som är ett feministisk förlag som ger ut texter av kvinnliga 1800-talsförfattare som borde blivit klassiker. Jag har valt att recensera texterna var för sig eftersom de är i var sin genre.

Det var med detta föredrag som Stéenhoff introducerade begreppet feminism i Sverige. Hon sa att det feministerna vill var inte att jobba mot män, utan tillsammans med män för att få ett bättre samhälle för alla. Hon menade att män fick vara för lite känslosamma och kvinnor för lite intellektuella. Hon redogjorde också för att feminismen inte står utan moral. Feminismen värnade om utbildning och rösträtt för alla, en god hälsovård och ett samhälle som varken ser kvinnor eller barn som parasiter på den familjeförsörjande mannen.

Det var fantastiskt att få ta del av detta tidiga feministiska manifest och se att många av tankegångarna som finns idag fanns redan då. Alla som kommenterar här på bloggen och som påstår att feminismen alltid riktar sig mot män borde ta och läsa på!

Läs hela boken: Rosenlarv förlag, Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Feminismens moral 1903 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.