Recension: Nordli, Katarina och Harald (red); Starka kvinnor; 2002

Starka kvinnorJag är på läsretreat i Varberg på Hotell Gästis. VI är tjugo bokbloggare som tagit hotellets bokälskarpaket och bor här hela helgen. I bokälskarpaketet ingår det fem böcker från deras bokhyllor och det finns verkligen många bokhyllor här. Starka kvinnor av Katarina och Harald Nordli hittade jag i en av hyllorna och den gick fort att läsa så den kommer att få åka tillbaka in i en igen efter den här recensionen. Det var en liten skrift på några få sidor, men jag kunde inte låta bli den eftersom den liksom talade just till mig som bloggare på Feministbiblioteket.

Boken är från 2002 och den tar upp starka och modiga kvinnor som gått emot strömmen. Jag antar att debatten om starka kvinnor, det vill säga om det är ok att kalla framgångsrika kvinnor för starka, inte var jättehet 2002. Nu känns titeln lite platt. Den första kvinnan som nämns är Fadime Shaindal och eftersom hon dog just 2002 kan jag tänka mig att hon var den författarna ville bygga upp boken kring.

Det är ytterst korta texter och det är en blandning av kvinnor som brukar förekomma i den här typen av böcker och kvinnor som man inte läser så ofta om. Bland kvinnorna finner du Drottning Kristina, den engelska drottningmodern, Zara Leander och Greta Garbo. Och Pippi Långstrump. Eftersom Astrid Lindgren själv dog 2002 hade jag kanske tyckt att det vore mer passande att skriva om henne än om en fiktiv karaktär, men det valde inte redaktörerna.

Förutom det märkliga med Pippi var det en fin liten skrift, men jag är nyfiken på vad den använts som. Den är inte större än en pixibok, men den har hårda pärmar. Har det varit utdelningsmaterial? Har den kommit ut i samband med något event? Ibland kan sådana tankar vara roligare än själva boken var att läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.