Feministbrud på kommunistkramande kulturjakt i Varberg

Jag är i Varberg på läsretreat. Det är fantastisk och underbart skönt och vi bor på det supermysiga Hotell Gästis. Det är bara en sak som skaver lite. Det är liksom inte bara det att de gjort en replika av Lenins bad i St Petersburg, det har helt anammat kommunistkulturen. Gästis och systerhotellet Havanna är fullt med kommunistiska diktatorer och propagandaaffischer. Jag har lite svårt att de hur de kommer igenom med det. Men jag bor ju här, så jag antar att mysigheten med det fina badet och alla bokhyllorna på hotellet väger upp att allt är någon slags hyllning till förtryckarregimer, både historiska och sådana som fortfarande är diktaturer.

Jag badade på Leninbadet som en del av min spahelg och det var fantastiskt fint, men också helt absurt. När jag läser om hotellets ägare sedan 25 år tillbaka, Lasse Diding, ser jag att han är en övertygad kommunist och använt sina pengar till att sprida kommunismens budskap i bild och ord. Det handlar alltså inte om aningslöshet, utan snarare om något extremt genomtänkt. Och då blir det ju ännu värre. Frågan är varför så många köper kulten. Nedan kan ni se bilder från Leninbadet.

Leninbadet

Leninbadet

Men det är inte bara Leninbadet som är insett i kommunismens täcken, utan även resten av hotellet går i den andan.

Ingång till röksalongen på Gästis

Eftersom cigarrökande är stort på Kuba, eller jag antar att det är därför, finns det röksalonger både på Gästis och på Havanna. Här vid ingången till röksalongen på Gästis kan vi bland annat se en bild på en rökande Che. Coola killar detta, eller hur?

Propagandaaffisch på Gästis

Jag ser inte riktigt kopplingen mellan litteratur och kommunism, eftersom just kommunistiska stater tycker att begränsning av folks läsande är en prioriterad fråga. Hotellet är fyllda av kommunistiska propagandaaffischer på rummen, som även är fyllda med böcker. Här är affischen från mitt rum.

Av alla kommunistiska diktatorer så är det väl Stalin, Pol Pot, Kim Il Sung och möjligen Honecker som inte glorifieras i alltför stora kretsar. Lenin, Che Gevara , Castro och Mao kan man däremot hylla utan kritik. Ja kände att det var lite symptomatiskt för detta kommunisthotell. Jag hade en supermysig helg och helgen var fint ordnad av kära bokbloggare. All heder till dem! Hotellet hade också trevlig personal med bra service. Trots det lämnade hotellet en vis fadd eftersmak. Det är oerhört osmakligt att hylla massmördare och andra diktatorer på det här sättet. Med det sagt ska jag gå vidare och prata om vad mer jag har fått uppleva den här helgen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.