Språkutmaningen 2018: Slutspurt

ABC

Nu är det snart bara en månad kvar av det här året och jag har gett mig den på att klara min utmaning som jag kallar språkutmaningen. Den går ut på att läsa en bok på engelska i månaden, en på tyska i kvartalet och en på vardera danska och norska under året. Jag behöver givetvis inte sprida ut läsningen under året, utan får läsa alla fyra tyska böckerna på en månad, om jag så önskar.

storbritanniens flagga

Engelska

Status nu i mitten på november är att jag för länge sedan läst tolv böcker på engelska så det är check på den. Jag skulle tro att antalet böcker på engelska i år kommer att bli minst det dubbla, men det var ju inte den delen som den här utmaningen främst handlade om.

tysklands flagga

Tyska

På tyska hade jag tills nyligen läst två böcker, Ingrid Nolls Sekretärin och Angela Marquardts Vater, Mutter, Stasi. Jag läste sedan Berlinerinnen av Martha Vilhelm alldeles nyligen. Sedan gjorde jag en beställning från Adlibris på två böcker på tyska, österrikiska Hanna Herbsts bok Feministin sagt man nicht och
Schoßgebete av Chralotte Roche. Den första har jag börjat med och den är förvånansvärt lättläst. Ibland är det lättare att läsa fackböcker, för att man inte blir lurad av dolda meningar eller olika tidsperspektiv (jag kallar detta lex Christa Wolf som ju är tämligen obegriplig även på svenska).

Danmarks flagga

Danska

På danska har jag fått ett recex från danska Politikens forlag, Den der lever stille av Leonora Christina Skov. En danskofil jag känner tipsade mig om boken. Jag såg att den kommer på svenska på Polaris (som ju är samma förlag som danska Politikens) i vår.

Norges flagga

Norska

På norska har jag fortfarande en oläst bok i hyllan som jag snodde åt mig i en bokbytarhylla i Khao Lak förra året i just det här syftet. Så hittade jag en annan bok att läsa på norska så den blev stående. Nu ska jag ta tag i att läsa Anne B Ragdes Jag skal gjøre deg så lykkelig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.