Recension: Wilhelm, Martha; Berlinerinnen; 2013

BerlinerinnenI september var månadens språk tyska. Jag har sagt att jag ska läsa fyra böcker på tyska i år, men jag tog inte tillfället i akt. Den här recensionen av Berlinerinnen (Berlinskor) av Martha Wilhelm kan ses som min bakläxa. Det är dessutom en hyllvärmare som stått några år i väntan på att bli läst.

Berlinerinnen är en samling berättelser om berömde kvinnor som bott i Berlin. Det börjar med Rahel Varnhagen von Ense som föddes på 1700-talet och som var en oerhörd begåvning som kom att tillhöra Tysklands kulturelit i början på 1800-talet. Den slutar med Nina Hagen som fortfarande lever och som gjort sig känd för att vara en provokativ sångerska (mest känd kanske för att ha onanerat i TV).

Det var en ganska blandad skara kvinnor och mest kända, förutom Hagen, är Marlene Dietrich, Rosa Luxemburg och författaren Christa Wolf. Jag var glatt överraskad över att en transkvinna, Charlotte von Mahlsdorf, fick vara med och att hon var rättkönad genom hela artikeln (har jag för låga krav?). von Mahlsdorf var känd kulturpersonlighet och i likhet med Christa Wolf har hennes eftermäle handlat mycket om anklagelser om att hon varit Stasiagent.

Det är en intressant bok om 20 spännande kvinnor. Jag har fått en liten inblick i den tyska feminismen och framförallt den tyska kvinnohistorien. Som bok på tyska för en som jag, som inte helt obehindrat läser på det språket, var det en bra och lättläst bok. Den var inte för komplicerad och varje kapitel var lagom långt. I början var det lite svårt att hänga med, men efter ett tag kom jag in i det bra.

Läs mer: Adlibris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.