Söndagsmelankoli – trots en bra helg

Selma och Andreas på lekland

Helgen avslutades med besök på lekland.

Jag sitter i en tokstökig lägenhet och är för tillfället ensam uppe. Jag skulle gissa att endast jag och Selma är vakna, men det kan vara fler. Jag känner mig lite melankolisk och urlakad trots att helgen varit bra. Tre av fyra har varit sjuka i veckan och därför skulle vi inte gå ut så mycket. Vi har istället städat och rensat ut och jag är ren i själen, men nu ska julpyntet fram och vardagsrummet är fullt med trassliga slingor och påsar med pynt som ska sorteras och plockas ur eller ställas undan till senare i december. Dessutom glömdes diskmaskinen att sättas på tidigare så den är igång nu och middagsresterna är framme. Jag är ovanpå allt annat nyss hemkommen från ett lekland.

Barnen som har svårt att somna på kvällarna sover inte. Eller kanske den stora eftersom han kände sig sjuk (attans vab igen antagligen). Den lilla somnade så tidigt att hon vaknade till och hade sovit klart ungefär en timma efter sin vanliga sovtid. Den evighetslånga nattningen som vi trodde oss slippa var helt plötsligt där igen. Maken är fortfarande inte frisk och mitt huvud är fullt med snor. Var sjuk och hemma med sjukt barn måndag och tisdag men är inte helt på topp än. Det kunde varit bättre förutsättningar för att runda av veckan.

Det har varit en helg hemma och det är ju inte alltid optimalt, men det funkade fint och avslutades med kalas på lekland för stora och lek på lekland med föräldrarna för lilla så det har inte gått någon nöd på barnen. Deras rum är nu städat på djupet så att fler leksaker får plats. Bortstädade saker som stått i garderoben har nu fått komma fram igen. Bortrensat är oändliga högar med pappersalster saker de inte längre leker med. Det känns bra på många sätt, men lite extra för att nu även lilla kan få plats med sådant hon vill leka med. Inte alltid så kul att tränga ihop sig med brorsans saker när man är två och ett halvt och han är sju.

Jag hinner inte läsa så mycket. Jag ser hur räknaren på Goodreads har gått från en bok efter schemat till nu fem böcker efter. Men vad är väl ett läsmål? Jag läser just nu böcker jag gillar, men som tar lite tid eftersom de är på andra språk (tyska och danska) och målet för mig är trots allt att läsa bra litteratur.

Nu ser jag fram emot jul i överflöd och massor med mysiga ljus och lussesånger. Pepparkaksbak och julklappsinköp står på att-göra-listan och maken och jag ska koppla av med att lägga in sill och förbereda matsedeln. Vi står för jullunch och julmiddag samt en stor släktmiddag på annandagen. För att vi vill och för att vi tycker om det. På nyår är det nog bara familjen, men det var längesedan vi var det så det blir mysigt oavsett var det landar. Sedan åker vi på kryssning till Tallinn och skämmer bort oss med lagad mat och mysigt häng med vänner vi inte träffat på 10 år. Fem barn har tillkommit sedan dess och en sexåring har blivit 16.

Lite söndagsmelankoli här, men nu är snart tunga gråa november över och vi går in i ljusens och julens månad. Det ska bli underbart!

(Och nu har jag städat undan lite, plockat i och ur diskmaskinen och tagit fram lite te och kvällsfika. Familjen sover och jag mår i det stora hela mycket bra. Nu ska jag lägga mig och läsa den fantastiska danska boken Den der lever stille av Leonora Christina Skov.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.