Sommarvärme och långledigt – aprilssummering 2019

Äggmålning

Äggmålning på altanen hos mamma och pappa i Lidköping. April 2019.

Då har det gått en månad till och jag har läst ganska så mycket. I april kom sommarvärmen och den tajmade mitt påsklov i Lidköping. Fick en fantastisk vecka hos mina föräldrar med barnen och efter sen sådan vecka fick jag massor av energi. Livet återvände kan jag nästan säga efter några jobbiga månader i vinterdvala. Av allt att döma går det även bra för mina läsutmaningar. Det kanske blir lite sämre när pendlarbuss ska bytas mot cykling. Vi får se när jag orkar ta det steget.

Månadens läsning

Månadens språk: Ungerska var månadens språk och jag gav Magda Szabó en andra chans. Det gjorde jag rätt i för Izas ballad var fantastiskt bra! Sedan läste jag den nobelprisnominerade Cecile Tormays bok Ulvings hus från 1914. Tyckte inte den var helt oangenäm, men eftersmaken blev enormt bitter då jag förstod att Tormay var antisemit och anhängare av fascismen.

Nobelpristagare 1: Jag har läst Min kära Dorothea av George Bernad Shaw för att jag var intresserad av att läsa mer av honom. Sedan har jag betat av Carl Spitteler, Romain Rolland och Maurice Maeterlinck. Bara Karl Gjellerup kvar på 10-talet så sammanfattning om det kommer inom kort. Efter det är det bara tre kvar.

 Nobelpristagare 2: Jag har läst Else Lasker-Schüler som bland andra Ebba Witt-Brattström pekat ut som en lämplig nobelpristagare. Sedan gick jag på niten Cecile Tormay (se ovan).

Jorden runt: Jag har kunnat pricka av Guinea med Camara Layes bok Svart barn. Den var ingen höjdare direkt, men lite intressant om en mans uppväxt i ett afrikanskt land. Jämför jag med exempelvis med Alain Mabanckous Imorgon fyller jag 20, så är den senare en mycket bättre, roligare och mer intressant bok på samma tema. Dock inte samma land, utan Kongo-Brazzaville.

Lyrik: Som jag skrev ovan har jag läst Else Lasker-Schüler, men även Margarets Attwoods Dörren. Läste också ut Anna-Maria Lenngren efter mycket om och men.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.