Recension: Barbal, Maria; Som en sten i ett jordskred; 1985

Som en sten i ett jordskredMaria Barbal är en välrenommerad spansk-katalansk författare och Som en sten i ett jordskred är hennes debutroman från 1985. Nilsson förlag gav ut den i svensk översättning 2015. Jag köpte en hel del böcker från Nilssons förlags bokrea i vintras och Maria Barbals debutroman var en av dem. nu när jag haft en riktigt dålig lässommar så plockade jag en bok ur läshögen som inte var så kort, Som en sten i ett jordskred är bara 125 sidor lång.

Conxa växer upp i en stor fattig familj på den katalanska landsbygden. När hon är 13 år får hon flytta till sin moster som inte har några egna barn och som lever som bode på landsbygden. Först lider hon, men så småningom anpassar hon sig. Kärleken slår ner som ett blixtnedslag när hon träffar smedens son Joume. De gifter sig, men när inbördeskriget härjar som värst drabbas också Conxa och Joume och deras barn. Vi anar att Joume har politiska engagemang.

Som en sten i ett jordskred är en kortroman om kvinnors situation i fattiga delar av Katalonien från 1900-talets början fram till 70-80-talet. Även om det är mycket överskådligt berättat så förstår vi den djupa kärleken mellan Conxa och Joume, det bottenlösa förtvivlan Conxa känner senare i livet och barnens frigörelse och hur det påverkar henne.  Vi förstår också den politiska kampen, fastän det knappt säg något om den alls. Det är en lättläst bok som går fort att läsa, men innehållet stannar nog kvar länge. Det är svårt att inte bli berörd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.