Skåhlberg, Anette & Dahlquist, Katarina; Måste ha monster; 2011

Måste ha monsterMåste ha monster är en bok från Sagolikt bokförlag och som andra böcker därifrån så bryter de normer och berättar sagor med barnen i centrum.

Boken är för de allra minsta och är skriven på rim. Moni vill inte äta och hon får ingen aptit förrän hon hittar monster under sängen. Först få kommer suget och kurret från magen. Med andra ord blir Moni inte rädd för monstren, utan vill äta dem. I boken figurerar ett par bifigurer: Monis mammor som vill få henne att äta, Monis mormor som inte gillar att bara bullar utan tycker om läskiga saker samt Monis kusin som är livrädd för monster.

Att matvägra är väl inte alltför ovanligt hos barn och jag kan tänka mig att den här boken skulle vara utmärkt när man har ett sådant barn. Bokens andra tema, att Moni inte är rädd för monster är också bra för många barn som är mörkrädda. Det är väl inte annat att förvänta sig att ett förlag som vill utmana könsrollsmönster, men det är ändå värt att påpeka att det är roligt att det är en flicka som är den modiga och orädda. Det enda som kanske är lite synd är att alla i boken är av kvinnligt kön, men å andra sidan kan det väga upp för all annan litteratur där det är tvärt om. Jag tyckte att boken var rolig och det är underbart att historien är på rim. Det återstår att se hur mitt barn tar emot den, men jag gillade den. Precis som till Junior börjar förskolan, tillkommer en ljudbok med boken i två versioner och Anette Skåhlberg är behaglig att lyssna på. Godnatt-versionen borde söva vilket trött barn som helst.

Läs mer: Sagolikt, Anette Skåhlberg, Adlibris, Bokus, Nina Ruthström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.