Skablauskaitė, Jolita; Tiden läker; 1993

Litauen berättarMycket lite litauisk kvinnolitteratur är översatt till svenska. Bokförlaget Tranan, som ger ut böcker från hela världen, har gett ut en novellsamling av ett antal litauiska författare, Litauen berättar: Att avregistrera ett spöke. Ett par av dem är skrivna av kvinnor och dessutom intressanta för Feministbiblioteket. Jag recenserar varje novell för sig.

Tiden läker är en mycket symbolisk novell om en kvinna i ett destruktivt förhållande. Mannen är överlägsen och kvinnan så kuvad att hon går på alla fyra. Skablauskaitė är en författare som ofta har vilda kvinnor i centrum , enligt beskrivningen av henne i boken, och i den här novellen är kanske  huvudpersonen inte den galna typen. Hon får hjälp med att bli av med sin make, hon får ärva honom och slutligen kan hon resa sig utan problem. Hon får aldrig veta vad som hände. Det är kanske inte huvudpersonen som står för det vilda i den här berättelsen, men väl hennes väninna som hjälper henne med maken.

Det var en kort och psykologisk novell som var riktigt läskig. Jag tyckte om liknelsen med kvinnan som var så kuvad att hon inte kunde gå upprätt.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Kalinauskaitė, Danutė; Att avregistrera ett spöke; 2004 Radvilavičiutė, Giedra; Hejsan; 2004 Skablauskaitė, Jolita; Tiden läker; 1993 Vilimaitė, Bitė; Malhackad och Mjölkklubben; […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.