Seminarium om tvångsäktenskap med Nawal El Sadaawi

Igår anordnade Liberala Kvinnor tillsammans med föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime ett seminarium om barn- och tvångsäktenskap.

Sara Mohammad från GAPF var den som hade gjort ett hästjobb med att få ihop ett fantastiskt bra program.

Göran Lambertz presenterade utredningen som han la fram den här dagen. De viktigaste punkterna i den är att tvångsäktenskap kriminaliseras och att möjlighet till dispens för barnäktenskap slopas. Du kan läsa mer om förslagen på regeringens hemsida.

Nawal El Saadawi pratade engagerat om barnäktenskap. Hon menade att barnäktenskap inte har något att göra med religion, utan att det är gamla patriarkala strukturer som ligger bakom. Det bottnar i det gamla slavsystemet och hennes paroll var: Barnäktenskap är inte religion, det är slaveri. Hon pratade om att vi måste bryta makten som idag består av patriarkatet, kapitalismen och militären. Vidare pratade hon om att täcka sig från topp till tå och inte visa sitt hår och sina kläder är omänskligt och att alla människor har ett behov av att visa sitt utseende eftersom det är en del av en själv.

Jag kanske inte höll med henne om vartenda ord, men det var otroligt inspirerande att träffa en så engagerad 80-åring som är övertygad feminist uti fingerspetsarna. Jag kommer att fortsätta hålla alla tummar och tår för att hon ska få nobelpriset i litteratur, för förutom att prata engagerat så skriver hon otroligt bra böcker.

Efter Nawal El Saadawi pratade Charlotte Proudman, brittisk advokat och författare. hon ahr engagerat sig i att Storbritannien ska förbjuda barnäktenskap och välkomnar den utredning som föreslåtr att vi ska göra det i Sverige.

Nyamko Sabuni pratade om sina egna erfarenheter om kompisar som gift sig innan de blivit myndiga. Framtiden för många av dem blev ändå bättre än man kunnat tro. De är lyckliga, självständiga och frånskilda kvinnor. Sabuni välkomnar utredningen och du kan läsa mer om vad hon tycker vi behöver göra i frågan på Folkpartiets hemsida.


Idag skriver DN:s ledarsida att det är vanskligt att slopa dispensmöjligheter eftersom sjuttonåriga flickor som lever i en viss kulturell kontext skulle kunna fara illa eftersom det inte där är tillåtet med barn före äktenskapet. De säger emot sig själva efter det inte är ok med sex före äktenskapet heller, så hur skulle barn i så fall bli till? Nej, föräldrar så såklart inte ha en möjlighet att se till att flickan blir gravid så att de kan få dispens att gifta bort henne!

2 pingar

  1. […] frontfigur för kvinnorörelsen i Nordafrika. Jag har haft förmånen att få lyssna på henne på ett seminarium som Liberala Kvinnor ordande tillsammans med föreningen Glöm inte Fadime och Pela. Då pratade […]

  2. […] frontfigur för kvinnorörelsen i Nordafrika. Jag har haft förmånen att få lyssna på henne på ett seminarium som Liberala Kvinnor ordnade tillsammans med föreningen Glöm inte Fadime och Pela. Då pratade […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.