Salmson, Karin & Clason, Maria; Simri på hattäventyr; 2013

Simri på hattäventyrSimri på hattäventyr med text av Karin Salmson och bilder av Maria Clason är den tredje barnboken med hen från Olika förlag och den första för de allra minsta. Boken är på rim och innehåller färgglada bilder. Simri är en råtta som bor i en hatt i en blomrabatt. En dag tar vinden tag i hatten och landar på en katt. Simri vill mest av allt tillbaks igen till sin blomrabatt.

Jag har varit tveksam förr om detta med hen i barnböcker och vet inte om det är rätt väg att gå. Jag är lite rädd att barnen ändå tänker han eftersom män fortfarande tyvärr är norm såväl i litteraturen som i verkligheten. Det finns igen forskning på området eftersom det är ett nytt fenomen, men det vore intressant att få veta hur barn tänker kring hen. En sak kan vi nog konstatera och det är att barnen i alla fall inte tar någon skada av att inte veta könet på personerna i boken. Och jag är glad att Olika förlag ligger i framkant och vågar utmana normer.

Det om hen. Det är trots allt inte det boken handlar om. Det är en genomarbetad bok med fantastiska rim som flyter. Det inte bara rimmar, det är en bra rytm och härliga allitterationer också. Som vuxen kan jag också njuta av att läsa boken i ett annat avseende. Jag har nämligen fått veta att bilderna ritades först och texten skrev sedan. Det gav en extra dimension för mig som förälder.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Simri på hattäventyr – Karin Salmson och Maria Clason […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.