Salmson, Karin & Brengesjö, Marcus; Dojo har kalas; 2010

Dojo har kalasJag är inte mamma än, men jag har ett barn i magen och det sägs ju att man ska läsa böcker för magen innan bebisen har kommit ut. Sagt och gjort, min man och jag läste om Dojo för liten i magen och vi hoppas att det var uppskattat, och kommer att bli än mer uppskattat när hon eller han är född.

Dojo är utgiven på det fantastiska förlaget Olika som ger ut böcker som utmanar stereotyper och förlegade normer och traditioner i litteraturens värld. Dojo är en figur, en han, som är klädd i någon slags rosa klänning med vita prickar. Han bor i ett hus som ser ut som en svamp och när han har kalas kommer hans vänner på besök. De har lite lustiga namn och ser lite olika ut. I Dojo har kalas bjuder Dojo på fika och alla får presenter. Presenterna är instrument och på slutet bilder alla vännerna en liten orkester.

Jag är helt lyrisk över Olikas barnböcker och boken om Dojo var verkligen fantastisk. Att skriva böcker som inte ska vara könsstereotypa kan lätt bli fåniga och det kan kännas som att man blir skriven på näsan. Så är det inte i den här boken. Nu återstår som sagt bara att se om liten uppskattar det lika mycket som sina föräldrar, men läser vi den mycket för magen så har hon eller han nog inget val.

Läs mer: Olika, Adlibris, Bokus, Barnboksprat, Den lilla bokhyllan, Barnboksbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.