När jag senast recenserade Denise Rudberg fick jag svar från henne själv att hon var feminist. Det gjorde att jag hade stora förhoppningar på att hennes nästa deckare skulle ha ett lika starkt feministiskt tema som den förra. Jag blev inte besviken.
I Två gånger är en vana utspelar sig handlingen, som brukligt i Rudbergs romaner, i överklassmiljö. Denna gång är det en man som misshandlas på ett företag där strikt konservativa normer råder. Ett motiv verkar vara att den misshandlade mannen vill gå mot strömmen och vara pappaledig, samt låta sina döttrar ta del i företaget. Åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff och hennes kollegor kopplas in på fallet. Samtidigt får vi följa en av delägarnas hustru, som blir brutalt slagen av sin man. Hon förbereder flykt från hemmet.
Det är kanske inte själva deckarhistorien som är det som driver storyn framåt, snarare de gripande människoödena. Rudberg ger en känga till de konservativa krafter som finns i överklassen och bara det gör henne värd att läsas. Jag tycker också om hennes huvudpersoner, speciellt Marianne Jidhoff, den 55-åriga änkan som får bära rollen som deckarhjältinna. Två gånger är en vana är en av de bästa svenska deckarna jag läst i år (och jag har läst många!).
Läs mer: Norstedts, Adlibris, Bokus, Bokhora, Dagens Bok
Intervju med Denise Rudberg i Hemmets Journal.
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Två gånger är en vana av Denise Rudberg
1 kommentar
2 pingar
Tack för tipset.
[…] Denise Rudberg – Två gånger en vana: Boken anser jag platsa i Feministbiblioteket så den är recenserad här. […]
[…] urval andra bokbloggar som skrivit om boken är: Feministbiblioteket, Bokbrus, Bokmalen, och […]