Rudberg, Denise; Ett litet snedsprång; 2010

Ett litet snedsprångJag vet inte om Denise Rudberg är feminist, men av de två böckerna har läst av henne (denna och Väninnan) så har båda ett feministiskt tema. Hennes böcker utspelar sig i överklassmiljö (den nya deckargenren kallar hon ”elegant crime”) och i Väninnan så är det våld i nära relationer som är ett viktigt tema och i Ett litet snedsprång är det hemmafruproblematiken och de äktenskapliga problem som följer på det, som står i centrum. Jag kommer därför, efter viss tvekan, recensera Ett litet snedsprång här.

Jag tyckte att det kändes som att Rudberg mognat en del i sitt författarskap och Ett litet snedsprång håller betydligt högre kvalitet än Väninnan. Dock tyckte jag inte riktigt att själva mordgåtan var särskilt bra (boken kommer in under både punkt 2 och 7 i min lista över saker jag inte gillar med deckare). Personerna och polisarbetet var däremot bra fångat och dialogen och personernas problem kändes äkta. Den feministiska biten i boken är historien om Paula, som lever i ett urbota tråkigt äktenskap och vill börja jobba igen. Hennes man sätter stopp för det eftersom hans karriär är viktigare och någon måste ta hand om barnen. Hur hon kommer in i historien är länge oklart, men det får sin förklaring. Huvudperson i boken är åklagarsekreterare Marianne Jidhoff som också bär på sina problem med en numera död äkta make som varit notoriskt otrogen. Henne kommer vi att få läsa mer om i kommande böcker.

De flesta deckare gör sig bäst i pocket, så även denna. Jag rekommenderar dig att köpa den om du ska med tåget och står på Pocketshop och letar efter en lättsmält deckare. Du får dock vänta ett tag eftersom den än så länge bara finns inbunden.

Boken är utgiven på Norsteds förlag.

Läs också: Bokhora, SvD, Sydsvenskan, Expressen

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Ett litet snedsprång av Denise Rudberg

2 kommentarer

2 pingar

  • Rudberg9 december, 2010 kl. 10:41
  • Svara

  FYI…

  http://blogg.yourlife.nu/denises-deadlines/

  Stort tack för bra blogg!/D

 1. Vad roligt att höra att du är feminist! Det känns som att det lyser igenom i dina böcker (vilket jag tycker är bra, såklart). Jag ser fram emot fler deckare om Marianne Jidhoff för till skillnad från många andra deckare så bryr jag mig om henne och hur det går för henne och hennes kollegor.

 1. […] jag senast recenserade Denise Rudberg fick jag svar från henne själv att hon var feminist. Det gjorde att jag hade stora förhoppningar […]

 2. […] jag senast recenserade Denise Rudberg fick jag svar från henne själv att hon var feminist. Det gjorde att jag hade stora förhoppningar […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.