Rose, Joanna & Perski, Alexander; Duktighetsfällan; 2008

DuktighetsfällanEn överlevnadshandbok för prestationsprinsessor står det på omslaget. Det gäller även prestationsprinsar. Dock är stress och utbrändhet oftare förknippat med kvinnor och Duktighetsfällan är mest inriktat på kvinnor, även om inte män lyser med sin frånvaro. Alexander Perski är en av Sveriges främsta stressforskare, enligt omslagstexten. Joanna Rose är vetenskapsjournalist.

I boken går författarna igenom olika exempel på hur utbrändhet börjar, vad det beror på, vilka symptom man kan känna igen och vad man kan göra åt det. Dessutom finns praktiska checklistor och to-do-listor för dem som känner sig stressade. I slutet av boken finns en analys av varför kvinnor i så stor utsträckning drabbas av stress; kvinnor har ofta mer emotionell stress, de tar mer av hemarbetet och de känner stora krav på att lyckas både på jobbet och hemma.

Det finns en uppsjö av böcker som berättar för dig om hur du blir mindre stressad och få bättre självkänsla. Alla är inte bra men vissa, som denna, är inte så tokiga. Du behöver inte läsa alla och är du stressad kanske du ska tänka på att gå i terapi och inte bara läsa en massa böcker om det.

Lär mer: Norstedts, Adlibris, Bokus, Duktighet.nu, Doktorn.com

Läs chatt med författarna på TV4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.