Feministbrud goes bullbakande hemmafru!

Nu ska jag gå emot allt jag brukar skriva om och låtsas vara en bullbakande hemmafru i ett inlägg. Jag är för tillfället hemma och även om att ta hand om en tremånaders bebis mer eller mindre är ett heltidsjobb, så har jag ju lite tid över för annat (t ex för att läsa och blogga). Idag har hela dagen ägnats åt pepparkaksbak med grannen och den tillika föräldralediga Alexandra. Jag vill gärna delge er mina recept och även spara dem för mig själv för både mina lussekatter (de bakade jag igår) och pepparkakorna blev otroligt lyckade och jag är så dålig på att spara recept. Här på bloggen försvinner de inte. Nu har jag även läst mig till att ett recept inte är upphovsrättsskyddat, men att själva beskrivningen är det. Jag behöver därför inte vara rädd att jag gör något olagligt.

Jag älskar julstök, men jag har nästan aldrig tid för det när jag jobbar. Innan man vet ordet av det är julen här och först måste jag välja mellan att baka pepparkakor eller lussekatter och sedan kanske det inte blir något av det ändå. I år är det en helt annan sak. Men istället för tidsbrist har allt tagit längre tid när vi varit tvungna att lägga in blöjbyte- och amningspauser. Det var tur att vi var två! Jag har samlat på mig en mängd pepparkaksformar så nu i år blev det nästan en pepparkaka per form. Hugo kommer bli poppis på dagis vad det lider med alla roliga pepparkaksfigurer.

Hannas lussekatter

Dessa är en blandning mellan rimbobullar och min svärmors utbakade saffranskaka.

Ca 50 bullar (3 h)

Deg
1 paket jäst
4 dl kall matlagningsgrädde
1 g saffran
400 g rumstempererat smör
2 msk socker
12 dl vetemjöl

Fyllning
200 g rumstempererat smör
150 g mandelmassa
en näve russin
lite vaniljsocker

Pensling
2 ägg
pärlsocker

Blanda jästen och mjölken. Tillsätt sedan alla andra ingredienser och bearbeta till en smidig deg. Kavla ut degen och skär kvadrater, ca 8 x 8 cm. Blanda ihop alla ingredienser i fyllningen. Lägg en klick av fyllningen och vik ihop till ett kuvert. Låt sedan jäsa i två timmar. Pensla med ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i ung 5-8 minuter på 250 grader.

Supergoda pepparkakor

Pepparkakor vars ursprungliga recept fanns med i Allt om mats julspecial 2004. Jag har modifierat det lite, men kanske inte tillräckligt mycket för att med gott samvete kalla de Hannas pepparkakor.

Ca 120 pepparkakor (30 minuter + en natt + många många timmar )

2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk malen kardemumma
1 krm kryddpeppar
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
300 g rumstempererat smör
2 ½ dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
skal från en citron
3 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
mjöl efter behag (man vet ju typ vilken konsistens det ska ha), men enligt receptet 1125 g.

Blanda kryddor, salt och bikarbonat. Blanda sedan smör, socker, farin, kryddor och ägg. Tillsätt citronskal, sirap och grädde. Slutligen tillsätter du mjöl och arbetar ihop till en smidig deg. Låt svälla i kylskåp över natten (kan även göras flera dagar i förväg).

Dagen efter gör du pepparkakor som du önskar och gräddar i 8-10 minuter (eller tills de ser klara ut) i 180 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.