Carrie Snyders bok Löparflickan (Bonniers) handlar om kvinnan som vann 800 m för damer under OS i Amsterdam 1928. Men det är inte den riktiga personen, utan den fiktiva kanadensiska flickan Aganetha Smart. På riktigt var det en tyska som vann. Snyder har vävt ihop dikt och verklighet i sin roman.
Aganetha ”Aggie” Smart kommer från enkla förhållanden på den kanadensiska landsbygden. Hennes liv har varit långt ifrån lätt men löpningen räddade henne till ett bättre liv i stan. Vi får följa henne genom löpträningen, till de olympiska spelen och till livet efter framgången. Det blev inte riktigt som hon hade tänkt sig. När boken börjar är vi i nutid och Aggie är gammal och skröplig och bor på ett hem. Hon träffar då ett syskonpar som vill göra en film om hennes liv. Genom dem nysas sanningen om hennes liv upp och vi får veta varför hon är så bortglömd.
Löpningen står i centrum i den här boken även om handlingen inte bara kretsar kring OS. Det är en bok om mycket annat, familjen, hemligheter och hur det vara att leva som kvinna i Kanada förr i tiden. Särskilt det sistnända får mycket utrymme.
Carrie Snyder skriver i efterordet att hon ville porträttera den händelse som inträffade efter 800-metersfinalen i OS 1928, nämligen att 800 meter för damer sedan förbjöds. Kvinnor ansågs inte kunna springa så långt och först 1960 kom distansen tillbaka på OS-programmet. Snyder är tydligt feministisk i sitt efterord och säger att hon inte skulle klarat av att skriva en dokumentär bok eftersom hon blir så arg så att hon kokar. Sedan är det svårt att veta exakt vad som hände efter loppet. Det sas att kvinnor föll ihop en efter en, men en filmupptagen visar att en faller ihop och reser sig upp. Men filmen visar å andra sidan inte allt. Snyder gör hur som helst ett fint porträtt av de olympiska spelen och av kvinnans livsvillkor, både som idrottare och som medborgare.
Boken är inte berättat i ett svep utan hoppar hit och dit i händelsen och vi får pussla ihop historien själva. Jag gillar den berättartekniken och det gjorde boken mer spännande. Vänskapen och det lite komplicerade förhållandet till klubbkompisen Glad var ett fantastiskt inslag. Det visar hur komplext livet och relationer egentligen är.
Löparflickan var en mycket bra bok. Den var lite svår att komma in i, men när jag väl gjorde det gick det av bara farten. Den bär boken var precis vad jag var ute efter när vi väntar ett OS i slutet av sommaren!
Läs mer: Adlibris, Bokus, Dagens bok
2 kommentarer
Det låter som en riktigt bra bok. Tack för tipset!
Författare
Det var det! Läs den!