Sportåret 2016

Olympiska flaggan

Jag utlyste sportår 2016 förra hösten, men så blev det inte så mycket sport läst ändå. Jag skyller på graviditet och illamående. Nu är jag desto mer taggad och utökar sportboksbegreppet till att även innefatta romaner där en idrott spelar en stor roll.

Det som är lite tråkigt är att det inte finns så många böcker om kvinnors idrottshistoria. Historikern Helena Tolvhed har skrivit två böcker, varav jag har läst På damsidan. Den andra, I nationens intresse, finns inte att få tag på varken på bibblan (ligger i asbestangripet magasin) eller på nätet (inte ens bokbörsen!). Lite samma sak har jag stött på när jag letat liknande böcker. Jag är visserligen en person som älskar att söka och finna obskyra böcker, men den här gången mäktar jag inte riktigt med.

Jag dök på boken Löparflickan av Carrie Snyder och började läsa och då kom jag på att jag faktiskt inte läst så mycket skönlitteratur på temat sport. Då började jag efterlysa det istället. Jag fick många bra tips på Twitter och dessa bestämde jag mig för att försöka läsa:

Happy Sally av Sara Stridsberg: En fantasi om kanalsimmerskan Sally Bauer.

Dubbelfel av Lionel Shriver: Om kärlek, äktenskap och tennis.

Guld av Chris Cleave: Om två cykelfantaster. (Visserligen skrivet av en man, men om två kvinnor.)

Jag bad speciellt att inte få tips om fotbollsböcker. De sportböcker jag läst har för det mesta handlat om just fotboll. Många böcker är dessutom barn- och ungdomsböcker. Men oavsett sport eller ålder – ge mig dina bästa sporttips! Och eftersom detta är en nischad blogg som vill lyfta fram kvinnors situation, så får det gärna handla om kvinnor.

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email är taget ur bruk sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5323
  • sven erik hansson29 juni, 2016 kl. 03:40
  • Svara

  Troligen den första boken som skrevs om idrott och kvinnor skrivet av en kvinna var Elisabeth Östberg Kvinna i Startblocken. Den kom i slutet på 1970-talet. Hon fick mycket uppmärksamhet då. Den verkade vara tidstypiskt vänstervriden av recensionerna att döma.

  1. Deprecated: get_user_by_email är taget ur bruk sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5323

   Hade varit kul att läsa, men verkar inte gå att få tag på tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.