Recension: Shelly, Mary; Frankenstein; 1818

FrankensteinJag inser att jag nu går lite utanför Feministbibliotekets ramar när jag recenserar Mary Shellys Frankenstein, men med tanke på vilken betydelse boken fått och vem författaren var så tycker jag att den platsar. Någon däremot?

Handlingen är väl ganska känd vi det här laget: Vetenskapsmannen Victor Frankenstein tillverkar en mänsklig varelse av likdelar som blir ett monster som får klara sig själv i världen. Monstrets ensamhet får honom att begå hemska brott och när hans skapare vägrar att skapa en kvinna åt honom för att mildra ensamheten dödar han honom också. I romanen är det lycka att vara tillsammans, såsom Victor och hans familj är.

Ensamheten är olycka och monstret, som själv betraktar en lycklig familj på avstånd, blir ond och elak för att han är dömd att leva ensam. Boken har tolkats många gånger på film, men idag kanske det inte är så läskigt för den moderna läsaren. Jag tyckte det var mest sorgligt att den snälla och kärleksfulla Victor Frankenstein förlorar allt för att han begick misstaget att skapa ett monster.

Det är oerhört imponerande att Mary Shelly började skriva på den här romanen när hon endast var nitton år. Hon kom på idén på en semester till Genévesjön tillsammans med bland andra sin make Parcy Shelly och författaren Lord Byron. Med tanke på den genomslagskraft boken haft och att den fortfarande ges ut i nytryck (senast 2013 på svenska) gör de till en av världens största klassiker. Det skadar inte att påpeka att författaren till den var en 21-årig kvinna.

Läs mer: Adlibris, Bokus

3 kommentarer

1 ping

 1. Jag älskar denna bok, skrev C-uppsats om den också.
  Tänkte du på att Victor, när han skapar ”monstret”, skapar nytt liv helt genom att utesluta både Gud och Kvinnan? En av litteraturens första transhumanister med andra ord.

  1. Det tänkte jag inte på, men det har du helt rätt i!

  • sven erik hansson21 juli, 2014 kl. 07:13
  • Svara

  Överhuvudtaget är den tiden och den tidens engelska författare intressanta.Man brukar ju kalla den tiden för romantiken.
  Man kan säga att den moderna tiden som vi fortfarande lever i skapades då.
  T.ex var det då som man började tycka att den vilda naturen var vacker och de engelska poeterna vandrade i bergen till den lantliga befolkningens förskräckelse.De var de första miljömupparna.
  Gunnar Harding skrev tre böcker om de engelska författarna och däribland Mary Shelley.De böckerna borde ges ut på nytt.

 1. […] Frankenstein av Mary Shelly Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.