Recension: Schalansky, Judith; Atlas över avlägsna öar; 2009

Atlas över avlägsna öarDet finns stunder då jag tvivlar på om jag verkligen ska recensera en bok här. Jag vill ju inte helt tappa den röda tråden. Judith Schalanskys bok Atlas över avlägsna öar är en sådan bok. Men den är ändå så häftig att jag inte kan motstå det. Schalansky satt på sin kammare i DDR och läste kartor. Det var den enda resa hon kunde göra. Hon blev fascinerad av öar. Hon är idag till yrket typograf och har själv illustrerat och formgivit sin egen atlas, som har undertiteln Femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka.

Fabian Kastner på Svenska Dagbladet skriver att boken är något av det läckraste han hållit i och jag kan inte annat än att hålla med. Den är otroligt vacker och det är mycket imponerande sammanställt. Och sammanställningen och bilderna är helt och hållet författarens egna. Boken är ett resultat av ett barn i ett ofritt land och hennes fantasier om resor till fjärran länder. Idag när hon är vuxen och kan åka vart hon vill, lockar öarna i boken inte och när du läst boken förstår du nog varför.

Det är inte femtio paradisöar som unga Schalansky drömde sig bort till, nej tvärt om. Många är obebodda och karga och att gå i land på dem kan vara en fara för sitt eget liv. Om inte båten slås sönder mot de ogästvänliga klippstränderna kan du riskera att bli uppäten av pingviner.

Vi får en liten berättelse av varje ö och flera är intressanta ur kvinnohistorisk synpunkt. Bland annat får vi läsa om den amerikanska flygaren Amelia Earhart som försvann strax över Howlandön i Stilla Havet 1937. Hon skulle flyga runt ekvatorn men försvann alltså spårlöst tillsammans med sitt flygplan. En annan hemsk historia var den om Sandön utanför Madagaskar där en man med besättning och en båt full med slavar förliste 1760. De byggde ett nytt skepp och lämnade kvar slavarna. Först 1776 kom en officer vid den kungliga flottan, Chevalier de Tromelin, till deras räddning. Då återstod endast sex kvinnor och ett litet spädbarn av de ursprungligen 60 slavarna. Idag heter ön Tromelin efter sin räddare.

Läs dessa historier och 48 till i Atlas över avlägsna öar och fundera ett slag på hur din subjektiva atlas skulle se ut. Visst är det en lite rolig tanke? Det är det i alla fall för mig som är en stor geografinörd.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.