Recension: Rosman, Ann; Mercurium; 2012

MercuriumJag lyssnade på Ann Rosmans deckare hela januari och februari. Nu har jag inte recenserat böcker på ett tag pga OS, så det är hög tid att skriva om Mercurium, den fjärde boken om Karin Adler vid Göteborgspolisen. Jag lyssnade på den på Storytel, uppläst av Mirja Turestedt och boken är utgiven på Albert Bonniers förlag.

Karin Adler blir inkallad att lösa två mord på män inom den svenska överklassen. De hör hemma på Stola Herrgård utanför Lidköping. som i boken är en fideikommiss. Det är egentligen inte dessa mord som driver historien framåt, utan sidohistorien som handlar om Metta Fock, den enda kvinnliga fången på Carlstens Fästning. Historien om henne bygger på historiska fakta.

Metta Fock gifter sig med en man som inte riktigt har alla hästar hemma. Metta får honom omyndighetsförklarad för att rädda ekonomin. De lever ändå extremt fattigt och när Metta får problem med råttor, får hon tag på mercurium. Efter det dör flera i hennes familj och hon anklagas för mord. I boken får du en historia hur det skulle kunna gått till om Metta var oskyldig.

Marcurium var nog den bästa boken hittills av Ann Rosman. Karin Adler och hennes letande efter mördaren på adelsherrarna får stå tillbaka för historien om Metta Fock. Just deckarhistorien var inte den skarpaste, så det passar alldeles utmärkt att den fick spela andrafiolen. Jag tyckte dessutom att det var spännande att det utspelade sig delvis i Lidköping och på Stola, där jag varit flera gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.