Recension: Restrepo, Laura; Mörkrets brud; 1999

Mörkrets brudMörkrets brud av Laura Restrepo (Bakhåll) har varken en lockande titel eller ett lockande omslag. Ändå lånade jag boken, för författaren kommer från Colombia och det är ju alltid spännande.

En flicka kommer till byn Tora och hon har ett mål – La Catungas horkvarter. Oljearbetaren Sacramento tar henne motvilligt dit. Hon blir den mystiska Sayonara som alla män förälskar sig i. Mest kär är Sacramento. Men Sayonaras hjärta ska för alltid tillhöra en annan man, till Sacramentos stora sorg.

Mörkrets brud är en bok om prostitution för länge sedan i en smutsig by i Colombia. Det är också en bok om kärlek, svek och dåligt äktenskap. Utan att glorifiera livet som prostituerad visar Restrepo att livet som äkta maka kan vara nog så hemskt och förtryckande och att livet i horkvarteren kunde te sig lockande i jämförelse.

Jag måste nämna berättartekniken, för den tänkte jag mycket på. Det är en person som berättar historien och som lägger historiens pussel via samtal med olika personer, främst Sacramento och Sayonaras bordellmamma Todos los Santos. Vem är hen? Är han en oljearbetare som Sacramento eller är hon en hora som Sayonara? Är hen journalist? Det är inte alltid berättarpersonen ger sig till känna, men varje gång blev jag nyfiken på vem det var.

Det var en bra bok, men ganska tråkig. Jag läste den på tunnelbanan och det var nog nödvändig för att den skulle läsas ut så snabbt som det ändå gick.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.