Recension: Novellix (red); Kattnoveller; 2020

KattnovellerDå var det höst och murrigt och kallt och vad passar då inte bättre än att läsa ett gäng katt-noveller från Novellix? Jag är ingen renodlad kattmänniska, för jag är ingen djurmänniska över huvud taget. Rättare sagt, jag vill inte ha några egna djur. Att läsa om katter såg jag dock mycket fram emot, speciellt med den uppsättning författaren som fanns representerade i Novellix presentask.

Asken innehåller fyra böcker: 
Tove Jansson – Katten & Ön
Patricia Highsmith – Mings största kap
Angela Carter – Mästerkatten i stövlar
Doris Lessing – Rufus

Tove Janssons katt blir omhändertagen och älskad av en flicka, men flickan vill ha en mer hängiven katt. Efter att ha fått prova på det, återgår hon till sin envisa katt som är betydligt mer spännande. Katten Ming i Patricia Highsmiths novell är den katt som får störst betydelse för handlingen. Ming är en älskad katt som bevittnar sin matte bråka med sin pojkvän. Pojkvännen gör allt för att göra sig av med sin rival Ming. Ming ska dock visa sig var den starkaste av de två.

Mästerkatten i stövlar av Angela Carter är en sagoliknande berättelser om där katter hjälper människor i kärlekstrubbel. Doris Lessings Rufus (som är en katt inte en hund, märk väl) kommer till sin familj som utslagen och traumatiserad, men finner en plats.

Jag tyckte bäst om Mings störta kap av Patricia Highsmith. Det var så fint att då kattens perspektiv, även om jag normalt sett har lite svårt för sådant. Sedan växer en dysfunktionell relation fram där en kvinna har ett förhållande med en man som inte behandlar hennes katt väl. Såklart behandlar han inte henne väl heller. Det är mycket fint skildrad och jag tyckte om tonen och språket i novellen. På andra plats kommer Tove Janssons noveller (för det var faktiskt två!). Hon beskriver skärgård och barndom som ingen annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.