Recension: Novellix (red); Älskar, älskar inte; 2023

Älskar älskar inteDet lilla novellförlaget Novellix har gett ut en ask med fyra noveller av fyra klassiska svenska kvinnliga författare. Novellerna har fokus på kärlek; den frågande, förvånande, förvirrande och fängslande kärleken. Novellix novellaskar håller oftast mycket hög kvalitet och författarna är för det mesta kända och välrenommerade.

Älskar, älskar inte är namnet på den här kärleksasken som ges ut lagom till alla hjärtans dag. Författarna är Alfhild Agrell, Anne Charlotte Leffler, Victoria Benedictsson och Elin Wägner. Det är inte speciellt upplyftande noveller, även om kärlek stå i centrum.

I Anne Charlotte Lefflers Barnet får vi möta en ung barnlös hustru som kallas barnet av sin make. När han blir sjuk vill han skydda henne från att se vad han går igenom, men hon känner sig utestängd. Inte ens när hon blir gravid, behandlar maken eller deras tjänstefolk henne som en vuxen kvinna. Barnet går även igen i Alfhild Agrells novell Skymning, där en ung kvinna börjar omvärdera kärleken till sin make och där maken kallar henne för barnet. Kan man verkligen älska någon som ser ner på en?

Elin Wägner är inte så mycket mer upplyftande i sin novell Löftet, där en döende man försöker avkräva sin hustru ett löfte om att hon aldrig ska gifta om sig. Hustrun vägrar för att aldrig behöva se sig själv som en löftesbryterska.

Victoria Benedictsson är nästan värst när hon berättar om hur ett ungt par träffas och blir förälskade i varandra. De förenas i sin moderna syn på äktenskapet, men när kvinnan får läsa mannens text om hans syn på kärlek, inser hon att han egentligen bara vill ha fri kärlek för sin egen skull och inte har någon som helst tanke på kvinnans situation. Den här novellen är från 1884, när kvinnans ställning i samhälle inte precis är som idag.

Både Elin Wägner och Alfhild Agrell har två noveller med, så det är egentligen sex och inte fyra noveller i den här samlingen. Den enda kärleksfulla novellen där lycklig kärlek vinner är i Alfhild Agrells Födelsedagskakan.

Den som är ute efter underbar romantisk kärlek i äldre miljöer, kommer att bli grymt besviken. Det kan kännas konstigt att ge ut en novellsamling på tema kärlek till alla hjärtans dag, som handlar om allt annat än lycklig sådan, men samtidigt är det fantastiskt. Det är fyra feminister som har skildrat äktenskap och kärlek i en svunnen tid, så som de säkerligen observerat den. Det ger oss en påminnelse om hur det kunde vara och hur det faktiskt fortfarande är på många hålla i världen.

”Älskar, älskar inte” ger dig inte den romantiska inramning du kanske vill ha till alla hjärtans dag, men den kommer att få dig att fundera på vikten av ömsesidig kärlek, lika möjligheter för kvinnor och män och framförallt hur glada vi ska vara över att skilsmässa är en möjlighet. Det om något är en viktig påminnelse. Nog tycker jag att alla hjärtans dag är en bra dag att uppmärksamma att kärlek inte alltid varit så fri och jämställd som den i mycket större utsträckning är nu.

Recensionen är ursprungligen publicerad i tidningen NU. Du kan prenumerera på tidningen här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.